130 let
Gustav Frištenský.

Gustav Frištenský. | foto: Lidové noviny

Silák Frištenský si připsal další vítězství. Na filmovém plátně porazil i basketbalisty

Sport
  •   20:59
LIBEREC/PRAHA - Zápasník Gustav Frištenský, který byl na začátku dvacátého století považován za ideál sportovce, v Evropě i v USA porážel jednoho soupeře za druhým. Teď symbolicky položil na lopatky další soky.

Na 22. ročníku festivalu Sportfilm v Liberci, který skončil o víkendu, totiž získal hlavní cenu dokument Celoživotní zápas Gustava Frištenského režisérky Libuše Rudinské z produkce ČT. Porota mimo jiné ohodnotila vhled dokumentu do soukromí slavného českého siláka a jeho potýkání se s totalitními režimy. Režisérka zdařile použila mnoho dobových filmových záběrů.

V jednotlivých kategoriích uspěly například i snímky Fotbal jménem Masopust, Naked Mountain, Baghdad Messi, Havajský Everest, Alpami nejen za sněhem – Sölden a One Shot. The Photographers.

Gustav Frištenský
Gustav Frištenský

Gustav Frištenský

Český basketbal zabodoval i mimo palubovku. Zlatý podraz režiséra Radima Špačka z produkce Jaroslava Boučka (BUC-FILM) zvítězil ve skupině hraný sportovní film. Drama o československých šampionech ve stručnosti vystihuje slogan: „Nacisté jim zavraždili trenéra, komunisté ukradli vítězství.“

Ve snímku si zahráli skvělí basketbalisté. Třeba Jiří Welsch (dříve i NBA, Boston Celtics) oblékl před kamerou italský reprezentační dres. A režisér Špaček koučoval i Tomáše Satoranského, který si užil alespoň krátkou sekvenci na nádraží. Na konci října Zlatý podraz odvysílá ČT.

Autoři: Antonín Vavrda, Petr Závozda