Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Šílená pověrčivost tenistů? Neperou ponožky a sledují Teletubbies

US Open

  16:00
PRAHA - Sportovci jsou pověrčiví a milují své rituály. Není však žádným tajemství, že daleko nejhorší jsou v tomto ohledu tenisté. "Během US Open vždycky zůstávám ve stejném hotelu a stejném pokoji," vypráví Argentinec Juan Martín del Potro, vítěz newyorského grandslamu z roku 2009. Někteří jeho kolegové jsou však mnohem šílenější.

Španělský tenista Rafael Nadal foto: Reuters

Když se legendární Andre Aggasi připravoval na úvodní zápas French Open 1999, chybělo mu v tašce spodní prádlo. Trenér Brad Gilbert mu nabízel své vlastní, ale slavný americký tenista tehdy odmítl. A utkání vyhrál. Bylo to rok poté, co v Paříži první utkání nezvládnul. Proto si řekl, že právě absence spodního prádla mu přinesla štěstí. Po zbytek Roland Garros hrál bez něj a vybojoval svůj čtvrtý grandslamový triumf v kariéře.   "Tenis je individuální sport, ve kterém pověrčivost jen kvete. V Týmových sportech to není tak hrozné, protože můžete relaxovat se svými spoluhráči," vysvětluje pro The New York Times americká legenda Pam Shriverová, která vyhrála 21 grandslamových turnajů ve čtyřhře.

Polský semifinalista Wimbledonu Jerzy Janowicz se nikdy neholí, dokud vítězí. "Na kurt vždycky vykročím pravou nohou," přiznává zase Rumunka Alexandra Dulgheurová.  Tenisté si potrpí hlavně na rituály spojené s odpočinkem, jídlem a tréninky. Ale většinou to rychle přeroste v pověrčivost, které pro fanoušky může působit až komicky. Třeba slavný Chorvat Goran Ivaniševič sledoval každé ráno pořad pro děti Teletubbies, aby dokráčel k titulu ve Wimbledonu 2001

"Hledáte všechny možné způsoby, jak na turnajích zopakovat dobré výsledky. Tenis je plný nejistot, v zápasech zažíváte hodně stresu. Potřebujete podobné zvyky, protože to člověka uklidňuje. A vnitřní klid jde ruku v ruce se sebevědomím," říká Tracy Austinová, dvojnásobná šampionka z US Open. Mnoho hráčů a hráček se drží hlavně stravovacích rituálů. Austinová proto na turnajích jedla pořád to samé. Ve Wimbledonu 1980 si objednávala jen žebírka, opečené brambory a salát. Jindy zase chodila pouze na hamburgery. "Ta pravidelnost mi přinášela vnitřní pohodu," vypráví bývalá tenistka.

Celý tým nutil jíst vajíčka, šunku, sýr a bagety

V roce 1983 popisoval Američan Tim Mayotte, jak každý den snědl jen čtvrtiny misky zmrzliny s čokoládovými kousky a zbytek vyhodil. Věřil, že mu to pomohlo dojít do semifinále Australian Open. "Každá chvilka toho turnaje pro mě byla bojem s rituály a vlastní pověrčivostí. Říkal jsem si, že to je jen v mé hlavě, že to nepotřebuju. Ale nedokázal jsem sám sebe přesvědčit," přiznává zpětně. Na nynějším US Open porazil outsider John Sock v prvním kole Philippa Petzschnera. "A odteď budu v New Yorku jíst jen těstoviny v italských restauracích jako dnes," plánoval si.

Americká tenistka Serena Willamsová

Podobně se zachoval i Donald Young a po prvním vítězném utkání nutil jíst šunku, vajíčka, sýr a bílou bagetu celý svůj tým. Přesto vypadl hned po dalším duelu. Young navíc přiznává, že on i spousta dalších tenistů se musí před zápasy mýt ve stále stejné sprše. Serena Williamsová si pokaždé silně uvazuje tkaničky na botách a nosí stejný pár ponožek během celého turnaje. A nikdy je nevypere, ani během dva týdny trvajících grandslamů. Bronzový medailista z olympijských her 1988 v Soulu Brad Gilbert se zase snažil sedět během utkání na stejné židli. Dokonce přiznal, že se občas vkradl před zápasem na dvorec a snažil se stoličky prohodit, aby měl pořád tu samou a ne tu soupeřovu.

Za krále současné rutiny a pověrčivosti je považován španělský velikán Rafael Nadal. Každý už ví, že si před utkáním pečlivě rozloží plastové lahve s vodou a pije z nich v určitém pořadí. "Rozkopu mu je a uvidím, co se stane," sliboval kdysi britský tenista John Lloyd. Nadal navíc během výměny stran nikdy nepřekročí polovinu kurtu kolem sítě, dokud to neudělá jeho sok. "Divím se, že ještě nikdo nezkusil čekat, aby musel projít Rafa jako první," usmívá se Gilbert.

Šťastné míčky si bere jen od šťastných podavačů

Podivný zvyk má i Uzbek Denis Istomin, který teď ve Flushing Meadows vyřadil patnáctého nasazeného Nicoláse Almagra ze Španělska. Míčky si bere pouze od podavače, který mu drží ručník. A pokud si musí vzít míček od jiného podavače, hned je nesvůj. "Pokud v takovém případě vyhraju následující výměnu, beru si míčky jen od něj. Pokud ale prohraju, tak je od něj naopak nechci," připouští Istomin. Sock zase požaduje, aby měl podavač na každé straně tři míčky. "Přemlouvám je, aby to tak dělali. Protože když to tak není, tak často ztrácím podání," zlobí se.

Někteří tenisté dokonce zachází tak daleko, že u všech podavačů hledají jeden míček, který jim při výměně přinesl štěstí. "Vzpomínám si na vítězku Wimbledonu 1994 Conchitu Martínezovou. Ta z toho dělala úplné skořápky," směje se Shriverová. Slavní tenisté minulosti jako John McEnroe a Andy Roddick bývají na exhibicích často terčem parodií, protože si před každým servisem rituálně pohrávali s míčkem v rukou. To Slovenka Dominika Cibulková k němu rovnou čichá. Maria Šarapovová si zase vždy urovná vlasy za uši. Navíc se mezi výměnami velmi opatrně pohybuje po dvorci, aby náhodou nešlápla na některou z čar. "Je to otravný zvyk. Vždycky mě to během vzájemných utkání rozhodí," tvrdí Dulgheurová.

Srbský tenista Novak Djokovič

Liší se tak počet odrazů míčku o zem, které tenisté dělají těsně před podáním. Serena Williamsová to udělá pětkrát před prvním a dvakrát před druhým servisem. Jiní zase přidávají odrazy po každém prohraném fiftýnu. Extrémem v tomto ohledu bývala světová jednička Novak Djokovič, který si míč připravoval o povrch kurtu klidně i dvacektkrát. "To bylo směšné. Otravovalo to soupeře, ale muselo to narušovat i Djokovičův rytmus," myslí si Mayotte. Někteří tenisté ale pověrčivost vůbec neřeší, jiní se od ní zase odprostí. Třeba Australanka Samantha Stosurová před třemi lety přestala se všemi rituály, protože ji vyčerpávaly. A v roce 2011 poprvé v kariéře hrála finále grandslamového turnaje a vystoupala na 4. místo světového žebříčku.