Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Šílený cyklista Ricco. Nepovedeným krevním dopingem se málem zabil

Sport

  11:08
MILÁN - Italská cyklistická federace chce doživotní zákaz startů pro Riccarda Ricca, jenž se zřejmě kvůli nepovedenému pokusu o krevní doping ocitl v kritickém stavu v nemocnici. Vítěz tří etap na Giro d'Italia byl v neděli hospitalizován poté, co si podle italských médií doma prováděl transfuzi s vlastní krví, kterou předtím uchovával 25 dní v lednici. Lékaři uvedli, že mu selhaly ledviny a měl plicní embolii.

Riccardo Ricco. foto: Reprofoto

"Tohle se nedá omluvit. Pro vlastní dobro, kvůli své rodině i celé cyklistice musí Ricco skončit. Musí najít cestu z tohohle perverzního tunelu, v kterém uvízl, a znovu objevit sám sebe jako člověka," uvedl šéf italské cyklistiky Renato Di Rocco.

"Je to extrémní poškození obrazu cyklistiky. Federace podnikne všechny potřebné kroky k tomu, aby se ochránila. Z morálního hlediska je to katastrofa," dodal. Sedmadvacetiletého vrchaře podrobil kritice i bývalý mistr světa Paolo Bettini, jenž nyní vede italskou reprezentaci silničářů.

"Zahrával si se smrtí. To se nedá tolerovat," řekl Bettini. Ricca začala vyšetřovat italská policie a antidopingový výbor Italského olympijského výboru zahájil s jezdcem disciplinární řízení.

Pokud se podezření potvrdí, přijde druhý muž Giro d'Italia z roku 2008 nejspíš o angažmá v nizozemské stáji Vacansoleil, kde je jen pár měsíců. Ricco se vrátil k cyklistice loni v březnu po dvacetiměsíčním trestu za doping na Tour de France.

Autor: