Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Šimůnek opouští Spartu. Za pohádkovou sumu

Sport

  11:10
PRAHA - Skvělé léto talentovaného fotbalisty Jana Šimůnka vstoupilo do dalšího dějství. Mladý obránce pomohl dvacítce ke stříbru na mistrovství světa a po návratu získal místo v sestavě mistrovské Sparty. Tu však dnes opouští - odchází do bundesligového Wolfsburgu.

Jan Šimůnek odehrál v sezoně pouze jeden ligový zápas, přesto už odchází - do německého Wolfsburgu. foto: Stanislav PeškaČTK

K definitivnímu přestupu chybí hráči absolvovat zdravotní testy a podpis čtyřleté profesionální smlouvy. Odhaduje se, že Sparta může včetně pozdějších bonusů vyinkasovat sumu, která se blíží 150 milionům korun.

"Je to pro mě všechno rychlé, zpočátku jsem nevěděl, jak s nabídkou naložit. Řada lidí a hlavně táta mi ale přestup doporučili," uvedl Šimůnek, jehož výkony během šampionátu dávaly tušit, že o něj bude zájem ve fotbalové Evropě. Pro hráče je také důležité, že se při jednáních přímo angažoval trenér Felix Magath, který mu dokonce telefonoval.

Sparta mladého stopera po nedávném návratu ze šampionátu zařadila do základní sestavy, v prvním ligovém utkání proti Liberci byl dokonce nejlepším hráčem svého mužstva. Do dalšího v sobotu v Plzni už nenastoupil, sparťané ho chtěli uchránit případného zranění.

"Na jednu stranu nás mrzí, že Honza odchází, protože byl v kabině i na hřišti přínosem. Na druhou stranu však musíme říci, že se jedná o velmi významný přestup, který se v Česku už dlouho neuskutečnil. Můžeme potvrdit, že se přestupovou částkou zařadí mezi nejlepší obránce, kteří odcházeli z české ligy," uvedl Přibyl.

Konkrétní přestupovou sumu kluby nezveřejnily. Sparta má radost nejen z vysoké sumy, která výrazně oživí její pokladnu, ale i z toho, že Šimůnek je první významnou ukázkou dobré práce jejího tréninkového centra mládeže. "Tento přestup je oceněním práce trenérů, kteří se podíleli na jeho výchově," dodal Přibyl.

Němci začali jednat se Spartou intenzivně ve čtvrtek a Sparta téhož dne získala na stejný post na hostování libereckého Miloše Brezinského, který odehrál už v Plzni svůj první duel v novém dresu. Šimůnek začínal s fotbalem ve Švýcarsku, kde žil během angažmá svého otce. Po návratu hrál za Bohemians, po třech letech odešel do Sparty. Současně byl po mnoho let klíčovým hráčem všech reprezentačních výběrů, naposledy na mistrovství světa v Kanadě.

Ve Spartě dostal ligovou šanci jen dvakrát: v sezoně 2004/05 na hřišti Mladé Boleslavi, podruhé v letošní premiéře s Libercem. Loni byl oporou zadních řad Kladna, celkem stačil nasbírat v domácí lize 31 utkání.

Autoři: ,