130 let
Radomír Šimůnek.

Radomír Šimůnek. | foto: ČTK

Šimůnek porazil Štybara, za otce! Vyhrál závod, který nese jeho jméno

Sport
  •   15:56aktualizováno  16:33
TÁBOR - Český reprezentant Radomír Šimůnek vyhrál cyklokrosový závod v Táboře, který se jel jako memoriál jeho otce, jenž letos v srpnu zemřel. O neporazitelnost v letošní sezoně dnes přišel úřadující mistr světa Zdeněk Štybar, jenž po sérii sedmi vítězství skončil čtvrtý. Šimůnka na stupně vítězů doprovodili Němec Christoph Pfingsten a Francouz Steve Chainel.

Přestože na startu stáli dva nejlepší současní cyklokrosaři Štybar a Belgičan Niels Albert, hlavní pozornost byla upřena na Šimůnka mladšího, který hned v prvním kole vyrazil jako střela dopředu a rychle získal malý náskok.

Memoriál Radomíra Šimůnka, závod I. kategorie kalendáře UCI v cyklokrosu v Táboře

1. Šimůnek (BKCP Powerplus) 1:03:05, 2. Pfingsten (Něm.) -2, 3. Chainel (Fr.) -11, 4. Štybar (Telenet Fidea) -12, 5. Albert (Belg.) -18, 6. Heule -19, 7. Lang (oba Švýc.) -20, 8. Bambula (Budvar Tábor) -22, 9. Wildhaber (Švýc.) -26, 10. Zlámalík (Sunweb Revor) -27.

Ženy - Český pohár Toi Toi Cup: 1. Havlíková (APB Cycling) 29:20, 2. Kyptová (Johnson Control Ml. Boleslav) -24, 3. Mikulášková (St. Louny) -43.

Pořadí po čtyřech závodech: 1. Havlíková 240, 2. Kyptová 200, 3. Kuntová (Dukla Praha) 160.

"Ani otec by asi nebyl šťastný, že jsem vyrazil tak zbrkle. Ale byl jsem obrovsky namotivovaný a jel," řekl po závodu šťastný vítěz, který jinak spíše vyznává taktické závody, v nichž uplatňuje dobrý spurt.

Od druhého kola se na něj dotáhl Pfingsten, který vyhrál zatím poslední závod Českého poháru v Uničově. Dvojice velmi dobře spolupracovala. Němec udával tempo na asfaltových úsecích a Šimůnek v terénu. Za nimi se zformovala dvanáctičlenná skupina, v níž byli i největší favorité Štybar, Albert či Chainel. Když po sedmém z deseti okruhů narostl náskok vedoucí dvojice na půl minuty, bylo prakticky rozhodnuto.

Pronásledovatelé sice z náskoku v závěru ukrojili, přesto si lídři závod odstup udrželi. V závěru měl k radosti fanoušků více sil Šimůnek, který projel cílem s malým náskokem před Pfingstenem. V souboji o bronz Chainel zdolal Štybara.

"Ani na třetí místo to dneska nebylo. Prakticky jsem nespal, protože po televizní show v Belgii jsem se dostal do postele v jednu hodinu po půlnoci a v pět jsem vstával na letadlo, což není ta nejlepší příprava na závod," řekl Štybar. "Dnes to byl ale důležitý závod hlavně pro Radka (Šimůnka). Z jeho výhry mám větší radost, než kdybych vyhrál já," prohlásil Štybar.

Závod žen, který se jel jako čtvrtý díl Českého poháru, ovládla stejně jako tři předchozí Pavla Havlíková.

Radomír Šimůnek mladší: Byl to nejemotivnější závod kariéry

Tím nejlepším způsobem uctil Radomír Šimůnek mladší památku svého otce, který letos v srpnu náhle zemřel. V Memoriálu Radomíra Šimůnka v Táboře zvítězil a prakticky celý závod jel v čele. "Byl to pro mě hrozně složitý závod, hlavně před startem, a nesmírně emotivní," uvedl Šimůnek.

"Hodně se o tom mluvilo, o úspěších mého táty a také o tom, jaký to byl skvělý otec a manžel. Byl jsem strašně namotivovaný, ale když bouchla startovní pistole, tak to ze mě spadlo. Bylo to stejné, jak to vždy říkal taťulda," řekl po vítězství v závodu první kategorie kalendáře UCI.

Ačkoliv se jeho únik hned v prvním kole zdál jako ideální scénář, český reprezentant to tak neviděl. "V posledním kole na nás Štybar letěl, byl to pro mě strašně dlouhý závod." V to, že by mohl vyhrál, začal prý věřit tři kola před cílem. "To jsem získal klid a nechával vše na poslední chvíli. Zkusil jsem to sice na schodech, ale nezaklapl dobře pedál, a tak jsem se soustředil na spurt," líčil Šimůnek, jenž si připsal první vítězství v sezoně, které zatím dominoval do dneška neporažený Zdeněk Štybar.

K úspěchu Šimůnkovi pomohla i pomoc klubového kolegy Alberta. "Když je vepředu on, tak se mu také snažím pomoci. Rád mu to někdy oplatím v dalších závodech Superprestige či GVA," řekl Šimůnek. Vítězství věnoval hlavně svému otci, který zemřel v 48 letech. "Před závodem mi plno lidí říkalo, že je to můj závod a také, že taťulda z nebe mi pomůže. Já ale hlavně myslel na sebe, na trať a snažil se tomu dát vše. Ale jsem šťastný, že teď po závodě mu výhru mohu darovat," dodal Šimůnek.

Autor: ČTK