Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Šipkařský král se titulem neloučí. ‚Předal jsem žezlo správnému,‘ říká Taylor

Sport

  9:19
PRAHA - Šipkařský svět se na Nový rok 2018 rozloučil se svým možná nejlepším hráčem historie. Brit Phil Taylor zakončil svoji kariéru druhým místem na světovém šampionátu, který předtím ovládl celkem čtrnáctkrát.

Střídání stráží. foto: ČTK/AP

To, co pro golf znamená Tiger Woods a pro tenis Roger Federer, byl pro stále populárnější šipky právě Taylor.

Muž, který rozhodně neoplýval ideální sportovní figurou, ale který měl neskutečné oko a cit pro šipky, zakončil kariéru ve finále mistrovství světa.

Nikoliv stylově už patnáctým triumfem, ale druhým místem (popáté). V boji o titul podlehl sedmadvacetiletému ostrovnímu talentu Robu Crossovi.

Symbolická rozlučka to ale byla. Vždyť holohlavého rodáka z Pembury toho s legendou pojí mnohé.

Brit Rob Cross s trofejí pro mistra světa v šipkách.
Brit Rob Cross líbá trofej pro mistra světa v šipkách.

Oba kvůli milovanému sportu zanechali nepříliš výdělečné práce. Cross přezdívaný „The Voltage“ (Napětí) navíc získal mistrovský titul v první sezoně mezi profíky. „Před patnácti lety jsem snil o tom, že si s ním vůbec zahraji,“ pronesl nový světový šampion po svém senzačním triumfu.

Když přebíral vítěznou trofej, pozval ke slavnostnímu aktu i Taylora. Sedmapadesátiletou legendu šipkařskému sportu. Muže, který kromě MS vyhrál dokonce šestnáctkrát druhý nejvýznamnější turnaj světa – World Matchplay. Od letošního roku ponese vítězná trofej tohoto klání jeho jméno.

Zcela oprávněně. 

Byl to právě Taylor, kdo dokázal ovládnout světový šampionát hned osmkrát za sebou.

Jedenáctkrát před televizními kamerami zahrát jedno kolo na nejmenší možný počet šipek – tedy devět. Paradoxně se mu to nikdy nepovedlo na světovém kolbišti.

MS – pod hlavičkou britské federace – ovládl poprvé v roce 1990, kdy stejně jako nyní Cross zdolal z pozice outsidera svého mentora Erika Bristowa. Stejně tak zvítězil v roce 1992, aby následně dobýval slávu pod hlavičkou světové federace PDC.

Se šipkami přitom začal až v roce 1986, deset let poté, co odešel ze školy.

Pracoval mimo jiné v keramické dílně, vydělával 52 liber týdně, než mu ke 26. narozeninám koupila manželka Yvonne první šipky (coby šestnáctiletý pracoval na částečný úvazek jen za liber devět).

Během čtyř let se dostal z hospodských turnajů v Bristow až ke světovému titulu. Když v roce 2011 tři dny po sobě vydělal 68 tisíc eur, poprvé si uvědomil, že je bohatý.

Kariéru končí s výdělkem kolem osmi milionů eur.

„Rob hrál jako já před 25 lety. Byl nelítostný. Náš sport má nové zvíře. Bude těžké ho porážet, je oddaný a hladový,“ řekl při pomyslném předání žezla Taylor.

Přiblíží se Cross úspěchům svého vzoru?

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!