Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Široká veřejnost truchlí nad smrtí Kobeho Bryanta. Lítost vyjádřil Bolt, Gretzky či Obama

Nedělní havárii vrtulníku v Kalifornii nepřežil jeden z nejlepších basketbalistů všech dob Kobe Bryant (41). O jeho úmrtí informoval server TMZ. foto: Reuters

Los Angeles - Jeden z nejlepších basketbalistů všech dob Kobe Bryant zahynul při dnešní havárii vrtulníku v Kalifornii. Tragická informace zasáhla širokou veřejnost. Mezi prvními, které tato zpráva zasáhla, byli například Usain Bolt, Wayne Gretzky či bývalý americký prezident Barack Obama."Neexistují slova, který by vyjádřila bolest, kterou cítím v tento tragický a smutný okamžik, kdy ztrácím přítele, bratra, partnera ve vítězných bitvách, parťáka a kámoše," tweetoval Shaquille O'Neal, jenž s Bryantem zářil v dresu Lakers.
  23:17aktualizováno  27. ledna 9:55

Jednačtyřicetiletý Bryant cestoval ve své soukromé helikoptéře se svojí třináctiletou dcerou Giannou a dalším rodičem s potomkem na zápas děvčat. Stroj po pádu v Calabasas zachvátil oheň a nikdo na palubě havárii nepřežil. Úřady potvrdily pět mrtvých, příčiny nehody se vyšetřují.

Nedělní havárii vrtulníku v Kalifornii nepřežil jeden z nejlepších...
LeBron James brání Kobeho Bryanta.

Všechny noční zápasy NBA začnou minutou ticha.

Osminásobný olympijský vítěz Usain Bolt na svém Twitteru vzdal hold Bryantovi, když sdílel jejich vzájemnou fotografii z londýnské olympiády z roku 2012: „Stále tomu nemůžu uvěřit,“ napsal.

Joel Embiid, kamerunský basketbalista hájící barvy Philadelphie 76 ers se svěřil, že basketbal začal hrát právě kvůli Bryantovi: „Začal jsem hrát kvůli Kobemu. Vždycky jsem chtěl být jako on, je mi neuvěřitelně smutno,“ vyznal se Embid.

Své pocity sdílel i Claude Giroux, jenž hájí po boku Jakuba Voráčka barvy Philadelphie Flyers: „Vždycky jsem chtěl být jako ty. Nejen jako sportovec, ale i jako osobnost. Představoval si všechno, co je dobré ve sportu,“ vyjádřil lítost Giroux.

„Kobe Bryant a další tři lidé zahynuli při havárii helikoptéry, příšerné zprávy,“ vyjádřil smutek současný americký prezident Donald Trump.

„Neexistují slova, který by vyjádřila bolest, kterou cítím v tento tragický a smutný okamžik, kdy ztrácím přítele, bratra, partnera ve vítězných bitvách, parťáka a kámoše,“ tweetoval zdceně Shaquille O’Neal, jenž s Bryantem zářil v dresu Lakers.

Z tenisového prostředí mezi prvními tuto smutnou zprávu zaregistroval český Tomáš Berdych.

Nepříjemná informace zasáhnula i nejlepšího hráče amerického fotbalu Toma Bradyho: „Už teď nám chybíš, Kobe,“ napsal na Twitter.

Ze světa bojových sportů mezi prvními reagoval současný prezident UFC Dana White: „Příšerné! Odpočívej v klidu, chlape.“

„Se svoji manželkou nedokážeme najít slova, kterými vyjádřit naši lítost. Modlíme se za Kobeho i jeho celou rodinu,“ napsal Wayne Gretzky.

„Jsem zdevastovaná zprávou o smrti Kobeho Bryanta. Byl to neuvěřitelný sportovec a úžasný člověk. Posílám obrovskou podporu celé rodině,“ napsala americká herečka a filmová producentka Reese Witherspoon.

 „Stále tomu nemůžu uvěřit. Odpočívej v klidu,“ napsal na svůj Twitter bývalý fotbalista Tomáš Ujfaluši.

Bryantova smrt zasáhla například i golfistu Tigera Woodse nebo tenisty Rafaela Nadala s Novakem Djokovičem, kterému Bryantovy rady pomohly vrátit se na kurty po zranění lokte. „Kobe byl skvělým rádcem, ale hlavně přítelem. Ty i tvoje dcera budete navždy žít v našich srdcích. Soustrast Bryantově rodině i dalším, co při té tragédii někoho ztratili, nejde vyjádřit slovy,“ uvedl Djokovič.

„Zprávy o smrti Kobeho a jeho dcery Gianny jsou pro mě zdrcující. Kobe byl legenda a inspirace pro mnoho lidí. Upřímnou soustrast jeho rodině i ostatním rodinám, jejichž blízcí při nehodě zahynuli. Odpočívej v pokoji, legendo,“ napsal na instagramu fotbalista Cristiano Ronaldo.

Ve stínu úmrtí pětinásobného vítěze NBA a dvojnásobného olympijského šampiona se neslo i slavnostní vyhlašování hudebních cen Grammy. Soustrast rodině během přenosu vyjádřila řada hudebníku, zatímco člen skupiny Run-DMC Joseph Simmons při vystoupení s kapelou Aerosmith během jejich společného hitu „Walk This Way“ držel nad hlavou Bryantův dres.

Autoři: ,

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...