130 let

Roman Koudelka | foto: ČOV/Pavel Lebeda

‚Skákat určitě umíme, v nás všech to je, ale musí se něco změnit,‘ míní skokan Štursa

Sport
  •   18:02
Pchjongčchang - Padesát let letos uplynulo od vítězství Jiřího Rašky na olympiádě v Grenoblu, ale Češi v Pchjongčchangu nepřipomínali národ se skokanskou tradicí a důstojná oslava výročí se nekonala. Reprezentanti se pohybovali spíše na chvostu výsledkových listin tak jako v celé sezoně a už přemýšlejí, jak situaci po zimě změnit.

Neuvěřitelný příběh zlaté Ester Ledecké, nic není nemožné

„Je potřeba si sednout, rozebrat, co se povedlo a nepovedlo, a hlavně to udělat v klidu. Ne abychom někde na sebe řvali. Důležité je, abychom měli všichni jeden cíl, aby se to rychle zvedlo, a pak věřím, že to nastane,“ řekl Roman Koudelka. „Nikdo nechce takovýhle výsledky, všichni chceme mít výsledky o dost lepší,“ prohlásil.

Právě Koudelka byl z českých závodníků v Koreji nejlepší. V individuálních závodech skončil shodně dvakrát pětadvacátý a nejlepší pokus měl i v soutěži družstev. Na lepší než desáté místo týmu to ale nestačilo a druhé kolo se uskutečnilo bez Čechů.

Čeští skokani tak mají za sebou nejhorší olympiádu po 16 letech. Horší výsledky předváděli naposledy v americkém Salt Lake City v roce 2002.

„Musíme rozebrat, kde asi byla chyba, co se děje a neděje. Nedávat hlavu do písku, ale zvednout ji nahoru. Bojovat a ne se tomu poddávat,“ řekl Koudelka. „Po sezoně, doufám, přijdou radikální změny v organizaci všeho,“ dodal Vojtěch Štursa.

Faktem je, že všichni reprezentanti startující na hrách už v minulosti patřili mezi špičku jako vítěz pěti závodů SP Koudelka nebo přinejmenším mezi nejlepší nakoukli jako mladíci Štursa s juniorským mistrem světa Viktorem Poláškem i Čestmír Kožíšek.

„Koudy (Koudelka) skákal v létě úplně super. Já skákal do patnáctého místa v trénincích a do závodu se mi něco zpříčilo. Skákat určitě umíme, v nás všech to je, ale musí se něco změnit,“ mínil Štursa. Co se nepovedlo, nedokázal konkrétně popsat. „Byly tam vnější vlivy, kterými jsem se neměl nechat ovlivnit. Hodně mě mrzí, že jsem tu byl v takové formě,“ řekl Štursa.

Roman Koudelka
Roman Koudelka. Skoky na lyžích - střední můstek.

Od jara 2015 je reprezentace rozdělena do dvou týmů. S Rakušanem Richardem Schallertem trénovali Koudelka a mladíci, zatímco ve skupině druhé skupině tehdy byli Jakub Janda či Jan Matura, kteří už s kariérou skončili, ale také Lukáš Hlava či Kožíšek. Po lednovém Turné čtyř můstků vedení úseku rozhodlo, že se Schallertem zůstanou Koudelka a Štursa. „Dvě skupiny nejsou stoprocentně dobře. Je nás tu pět a budeme se rozdělovat na dvě skupiny. Pevně věřím, že si nad tím trenéři sednou, něco se změní a nebudeme předposlední v hodnocení národů,“ řekl Štursa.

Koudelka za pomoci Schallerta skončil čtvrtý na mistrovství světa a vyhrál pět závodů SP. „I v létě jsme dali přípravě maximum. Všechno se zvrtlo dva dny před sezonou. Čekal jsem, že se to projeví, ale narazil jsem,“ řekl Koudelka.

Určitě se bude mluvit o setrvání Schallerta u českého týmu. „Pokud by pokračoval, budu moc rád, a když nebude, tak takový je život. Ale on mě posunul jako žádný jiný trenér. Teď tápeme všichni. Nějaká změna musí nastat, ale nehledal bych vinu jenom v trenérovi,“ uvedl Koudelka.