130 let

Tour se rozjela. Úvodní prolog vyhrál norský jezdec Thor Hushovd. | foto: JAVIER SORIANOAFP

Skandál zasáhl i české jezdce

Sport
  •   10:19
PAŘÍŽ/PRAHA - Španělská dopingová aféra zasáhla i české cyklisty. Francouzský sportovní deník L'Équipe otiskl v sobotu seznam 50 jezdců, kteří figurují v policejní operaci Puerto. Na seznamu jsou i jména českých cyklistů Jana Hrušky a Reného Andrleho.
Oba působili až do loňského roku v týmu Liberty Seguros (současný Astana-Würth), jehož manažer Manolo Saiz byl v květnu zatčen španělskou policií. Právě Saiz spolu s madridským lékařem Eufemianem Fuentesem má být v centru machinací s krevním dopingem.

„Jedinou spojitost vidím v tom, že jsem byl členem stáje Liberty,“ řekl LN Andrle. „S tím doktorem jsem nepřišel vůbec do kontaktu. Vůbec nevím, proč tam jsem. Jedině, že je do toho zatažen celý tým.“

Ani Hruška, ani Andrle už ve španělské stáji nejsou. Hruška závodí za jiný španělský tým 3 Molinos Resort a Andrle za český PSK Whirlpool. „Na sto procent jsem přesvědčený, že Andrle v ničem nejel,“ řekl šéf českého týmu Vladimír Vávra. „Vždyť ve Španělsku skončil kvůli výkonnosti.“

Tři kategorie podezřelých
Podle Vávry bude Andrle, který v barvách Liberty bojoval i na Tour de France, závodit a dál hájit barvy klubu. „Partnery jsem obvolal a nedělají z toho velkou vědu. Netýká se to týmu PSK Whirlpool. U nás takové věci nejsou,“ ubezpečoval Vávra.

Podobně jako Andrle se brání nařčením i Hruška. „Nevím, co k tomu říci. Jsem překvapen, nevím, o co jde. Doktora spojeného se skandálem vůbec neznám, nikdy jsem mu netelefonoval, nemailoval a viděl jsem ho pouze na fotografiích v poslední době,“ citovala Hrušku ČTK.

Hruška si už jednou trest za doping odpykal, v roce 2000 měl pozitivní nález na anabolický steroid nandrolon. Někdejší vítěz časovek na Giro d'Italia vědomý doping vždy popíral, cyklistická unie UCI mu později trest v podobě půlročního zákazu startů zmírnila.
Podle deníku L'Équipe se dají cyklisté, které zmiňuje zpráva španělských vyšetřovatelů, rozdělit do tří kategorií.

Do první patří ti, jejichž totožnost je bezpečně zjištěna, v další jsou ti, jejichž jména nebo pseudonymy se objevují v zabavených dokumentech. Poslední skupinu tvoří ti, jejichž jména se objevila v zaznamenaných rozhovorech. Deník neuvádí, do které kategorie čeští cyklisté patří.

Aféra se netýká jen cyklistů
Dopingová aféra, kvůli níž byli z Tour de France těsně před startem závodu vyloučeni hlavní adepti na vítězství Ullrich, Basso nebo Mancebo, se prý netýká pouze cyklistů. Podle prezidenta UCI Pata McQuaida obsahuje pětisetstránkový dokument španělské policie jména asi 200 sportovců.

„Zatím byli jmenováni jen cyklisté, ale na seznamu je spousta fotbalistů, tenistů a atletů,“ řekl agentuře Reuters McQuaid. Všem cyklistům prý v případě usvědčení hrozí až čtyřletý zákaz startů, protože cyklistika má s dopingem už léta velké problémy.

Na přísném postupu se podle irského funkcionáře shodly všechny týmy, normálně hrozí za první provinění dvouletý trest.
Autoři: Lidové noviny