130 let

Americký skeletonista Zach Lund na archivním snímku

Skeletonista dostal za doping jen varování

Sport
  •   22:35
MIAMI - Pozitivní dopingový test nebude podle všeho stát amerického skeletonistu Zacha Lunda účast na olymijských hrách.
Od národní antidopingové asociace USADA dostal Zach Lund, jeden z adeptů na zlatou medaili, pouze veřejné napomenutí. Překážkou v jeho účasti v Turíně by mohl být jen případný zásah ze strany Mezinárodního olympijského výboru.

Šestadvacetiletý Lund byl pozitivně testován již v listopadu po závodu Světového poháru v Calgary na látku finasterid. Ta je obsažena v léku Propecia, jenž se užívá proti vypadávání vlasů.

Finasterid je ale na seznamu zakázaných látek, neboť může maskovat užívání steroidů. Desátého ledna byla Lundovi provizorně zastavena činnost do vyřešení případu a přišel kvůli tomu o vedení v průběžné klasifikaci SP. Rovněž ztratil druhé místo z Calgary, kde odevzdal pozitivní vzorek.

"Jsem rád, že to USADA posoudila tak, jak to bylo. Tedy jako chybu a nic jiného," řekl agentuře AP Lund, který dlouhodobé užívání léku na růst vlasů přiznal. Prý jej bere od roku 1999, lék je na seznamu nepovolených substancí od minulého roku. "Měl jsem silné argumenty. Doložil jsem, že to byla nevinná chyba, že neberu žádné podpůrné prostředky," pokračoval Lund.

Bezprostředně po verdiktu se už začal připravovat na cestu do Evropy, kde se chce o víkendu postavit na start finále SP v německém Altenbergu.
Autor: ČTK
  • Mohlo by vás zajímat