Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Skifař Synek chodí do lednice pro pivo a salámy. Dal se i na studium

Sport

  8:40
Že byly Vánoce, svátky poklidu? Na to skifař Ondřej Synek příliš nehleděl. Trenažér, posilovna, běhání. Takový program měl dvojnásobný mistr světa a majitel dvou stříbrných olympijských medailí i během předchozích dnů. "Jen na Nový rok jsem vynechal, začalo mě bolet v uchu. Ale už je to dobré," hlásí.

Český skifař Ondřej Synek foto: ČTK

Přesto si veslařský šampion sváteční dny užil. "Do lednice chodím na pivo, na jogurty, na salámy, mlsám cukroví. Jím všechno, jsem přece normální člověk. Můžu si to dovolit - veslování je tak vydatný sport, že člověk spálí všechno," líčí.

Vánoční atmosféru si Synek užíval už týden před Štědrým dnem - dcera Alice zažila s rodiči první vánoční besídku ve školce. "Jsou jí tři roky, Matyáš má rok a čtyři měsíce. Už je to s dětmi veselejší, Ježíšek byl prima," těší jej.

Do přípravy na další sezonu mu trenér Milan Doleček starší ordinuje i běžky. "Začátkem prosince jsem byl na soustředění v italských Alpách, za týden jsem tam nabruslil 300 kilometrů. To je docela slušný, i když můj styl asi nebyl nejlepší. Ještě v lednu bych tam měl jet zase," plánuje.

Suverén loňské sezony, který se ozdobil titulem mistra světa a Evropy a ovládl i Světový pohár, v poslední době začal řešit i jiné záležitosti - v jedenatřiceti letech se vrátil do školních lavic. Na vysoké škole Palestra studuje sportovní pedagogiku a příští týden jej čekají hned tři zkoušky: z komunikace a rétoriky, anatomie a pedagogiky.

"Je to šílený, vždyť já vlastně deset let nebyl ve škole. A vedle dětí je trochu komplikovanější se učit," přiznává Synek, původní profesí zlatník. "Nejhorší je anatomie, je těžká a jsou tam samé latinské názvy. Ale musím to nějak spytlíkovat."

S motivací do další sezony problém nemá - jeho úhlavní soupeř Mahe Drysdale z Nového Zélandu, který minulou sezonu pojal volněji a na mistrovství světa v Jižní Koreji se neprobil do semifinále, ohlásil návrat. "Těžko říct, jestli se mu podaří vrátit na někdejší úroveň. Ale byl bych rád, kdyby se mu to povedlo. Při podzimní exhibici v Bernu jsem mu řekl, že se těším, až zase budeme jezdit špičku na špičku, a ne že budu znovu vyhrávat o dvě lodě," vypráví.

Drysdalemu, olympijskému vítězi z Londýna, je pětatřicet a má pět titulů mistra světa, což je skifařský rekord. Synek je o čtyři roky mladší - cožpak jej neláká stát se nejlepším skifařem historie? "To je taky motivace, ale tkaničky se ráno zavazujou hůř a hůř," směje se. 

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...