Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Skokan s amputací ovládl Zlatou tretru. ‚Chci vědět, jestli nemám výhodu‘

Sport

  17:00
OSTRAVA - Tak strašně absurdně to zní, a zároveň je to pro atletiku tak palčivé rozhodnutí. Je výhoda, když přijdete o nohu? Právě o to se totiž jedná. Když se Markus Rehm rozcvičoval na vítkovickém stadionu, byla jeho chůze houpavá, neplynulá - vždyť má místo pravé nohy pod kolenem protézu, následek úrazu při sportování ve 14 letech.

Markus Rehm zvítězil na Zlaté tretře v závodě skokanů do dálky přesto, že nemá jednu nohu. foto: ČTK

Když se rozeběhl do nitra dálkařského sektoru, rozdíl mezi ním a kýmkoli jiným zmizel - na chvíli. Sprintoval jako ostatní, to ano. Odraz z umělé končetiny však již připomínal skok podpořený trampolínou; tady je pružící efekt na pohled patrný.

Sedmadvacetiletý Němec by rád do Ria. Ale pozor: nikoli tak, jak to kdysi po stovkách hodin jednání a nezměrném množství popsaného papíru zvládl Oscar Pistorius.

Fenomenální Bolt ovládl Zlatou tretru. Kromě něj zářili ‚bezejmenní‘ Češi

„Nechci vše tahat až k soudu. Chci být raději svorníkem, co pomůže olympioniky a paralympiky sblížit. Sám chci najít odpověď, zda jsem zvýhodněný, nebo ne,“ líčil v pátek Rehm, když v Ostravě suverénně vyhrál pokusem 813 cm.

Co tedy s tím? Výstižný byl krátký předzávodní monolog dálkaře Radka Jušky, který skončil právě za vítězným Rehmem. „Začal bych tak, že pro mě bude pocta s ním skákat. Tyhle lidi obdivuju, že mají vůbec chuť pořád sportovat,“ říkal s úctou Juška. „Jestli bude, nebo nebude startovat na olympiádě? Na jednu stranu je dobré, že může závodit se zdravými, na druhou to zase tak dobré není, neboť má trošku výhodu.“

Totéž soudí i další účastník dálkařského závodu, král vícebojů Ashton Eaton. „Podstatou atletiky je dosáhnout na co nejlepší výkony. Čísla nelžou,“ líčil světový rekordman a rovněž u něj se respekt mísí s dovětkem: „Pokud se ukáže, že jej protéza zvýhodňuje, je třeba respektovat existující pravidla.“

Hendikepovaný skokan do dálky Markus Rehm na Zlaté tretře v Ostravě.
Zlatá tretra, atletický mítink IAAF World Challenge, 20. května v Ostravě. Skok...

Teoreticky se nabízí úvaha, zda se vůbec na věc hledí správně. Rehmův případ je zkoumán technologicko-pravidlovou optikou, nebyla by však vhodnější morální, idealistická? Nemá být Rehmův boj povzbuzením pro všechny, s nimiž si osud zahrál podobně tvrdě? Nebyl by byť i jeden konkrétní život, který může Němec svým vzorem třeba změnit k lepšímu, cennější než jednorázové ohnutí stanov?

Těžké otázky muž s protézou vyvolává, sám na ně nemá jednoznačné odpovědi. Brzy má být jasněji. „Momentálně na všem dělá velká pracovní skupina. Problematiku zkoumají ze všech stran. Na konci měsíce k tomu bude tisková konference,“ vysvětloval Rehm v Ostravě, kde si závod dle svých slov velmi užil. Však také vyhrál.

Na svůj další, symbolický triumf musí čekat dál. Ale činí to smířeně.

Autor: