Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Skokan Jakub Janda: Vasja mi bude chybět

Sport

PRAHA - Zatímco kvartet českých skokanů na lyžích zamíří do Vancouveru již zítra, letadlo s Jakubem Jandou (31) nad Atlantikem zamává křídly o pět dnů později. Bývalý vítěz Světového poháru a momentálně 24. muž celkového pořadí seriálu si prosadil individuální program, jemuž věří.

Janda v Ga-Pa. foto: ČTK

Proč neletíte do Kanady s ostatními skokany?
Do Vancouveru bych v tom případě přiletěl devět dnů před kvalifikací na středním můstku, což je hloupost. Moc dlouho bych totiž nezávodil. Bavil jsem se o tom s mým trenérem Vasjou Bajcem a shodli jsme se, že pro mě bude lepší zaskákat si ještě o víkendu na Světovém poháru v německém Willingenu. Tamější můstek mám hrozně rád, a kdyby se mi tam zadařilo, docela by mě to pro Vancouver pozitivně naladilo.

Na aklimatizaci vám tím pádem ale zůstane minimum času...
Když mířím směrem na západ, s aklimatizací problém nemám nikdy. Opačným směrem to bývá mnohem horší.

Ještě nedávno se ale proslýchalo, že v případě, když nepoletíte speciálem s ostatními, si budete muset zaplatit letenku sám. Je to pravda?
Tuhle věc jsem řešil se sportovním ředitelem skokanského úseku Rostislavem Jozífkem. Jednal s vedením Českého olympijského výboru a prý s hrazením letenky problém nebude.

V roli asistenta reprezentačního trenéra Davida Jiroutka se ve výpravě objeví poněkud nelogicky Borek Sedlák. Tedy skokan, jemuž nominace jen těsně unikla. Nepřipadá vám tahle volba poněkud zvláštní?
Tohle není moje věc, je to záležitost Bóry a vedení úseku, jak se rozhodli. Já tyhle věci neřeším a nezajímám se o ně.

Proč si myslíte, že právě ve skoku na lyžích se tradičně před velkými akcemi šíří neklid a věčné dohady kolem osob doprovázejících závodníky?
Mě hlavně zajímá, jestli jsem v nominaci. Já v ní jsem, což je pro mě nejdůležitější a vše ostatní jde zcela mimo mě.

Úplně mimo vás ale jistě nejde fakt, že si na cestu do Kanady nemůžete do letadla přibalit i Vasju Bajce, s nímž jste spojen řečeno s nadsázkou snad až pupeční šňůrou...
To je pravda, Vasju na olympiádě postrádat budu. Nedá se ale nic dělat, akreditace pro něj bohužel nezbyla. Ještě se v téhle věci cosi zkouší udělat, ale jeho účast v tuto chvíli vidím tak na jedno procento. Aneb jde spíše o science fiction... Kdyby se olympiáda konala v Evropě, asi by to tak velký problém nebyl.

Na posledních závodech v Zakopaném, kde jste se vešel do elitní desítky, jste si pochvaloval nové lyže. V čem jsou jiné než předchozí?
Nové lyže měly být úplně stejné jako staré, jenže ve vzduchu se najednou chovaly naprosto jinak. Byly živější. Zatímco na starých pracovala jen špička, tyhle byly živé celé. Ve vzduchu jsem vnímal docela jiný pocit a najednou jsem létal o deset metrů dál než na starých. Všechno je alchymie, firmy pořád vymýšlejí něco nového.

Často se spekuluje o tom, že fenomenální Rakušané podvádějí s kombinézami. Vy se nesnažíte vymyslet nějakou fintu?
Všichni se snažíme pořád něco vylepšovat. I já budu skákat v kombinéze, která je na hraně pravidel. Jinak to ale nejde. Kombinézy se sice kontrolují dost intenzivně, ale situace je taková, že když někdo bude chtít někoho diskvalifikovat, tak si důvod vždycky najde. Je to stejné, jako když vám policajt bude chtít dát pokutu, tak vám ji zkrátka napaří.