Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Skokani skončili v závodu SP týmů v Zakopaném pátí

Sport

  19:23
ZAKOPANÉ (Polsko) - Čeští skokani na lyžích skončili v závodě Světového poháru v Zakopaném pátí v soutěži družstev. Větrný podnik vyhráli v dramatické koncovce Slovinci před domácími Poláky a Rakušany.

Roman Koudelka foto: ČTK

Tým ve složení Jakub Janda, Roman Koudelka, Lukáš Hlava a Jan Matura postoupil v náročných podmínkách z prvního kola na šestém místě. Ve druhém si i díky selhání Nora Toma Hildeho, který ve větrné loterii se štěstím ustál pokažený devadesátimetrový pokus, o jednu příčku polepšili.

Start závodu musel být v Polsku kvůli větru a hustému sněžení o půl hodiny odložen. I v průběhu obou kol panovaly na můstku náročné podmínky a soutěž byla kvůli silným nárazům větru často přerušována.

Každé družstvo si kvůli větru připsalo alespoň jeden nepodařený skok. Z českého kvarteta na podmínky nejvíce doplatil Koudelka, který v druhém kole skočil pouze 105 metrů. Dva vyrovnané pokusy předvedl Hlava (120 a 123 m), nejdál doletěl Matura, který v prvním kole přistál na značce 125,5 metru.

Po úvodním kole suverénně vedoucí Poláky stálo první místo selhání Krzysztofa Mietuse, jehož vítr v třetí sérii druhého kola srazil na 108 metrů. Slovinec Jaka Hvala naopak nezaváhal a posunul svůj tým do čela. Na pořadí pak už nic nezměnil ani poslední vydařený pokus Kamila Stocha, Peter Prevc výhru Slovinců pojistil.

Autor: