130 let
Richard Freitag loni na Turné.

Richard Freitag loni na Turné. | foto: Reuters

Skokanský lídr se šťastným knírkem. Freitag je po změně image hlavním favoritem Turné

Sport
  •   10:34
OBERSTDORF/PRAHA - Úsměv od ucha k uchu zdobí mohutný a udržovaný knír. Narostl v listopadu v rámci globální osvěty o mužském zdraví a boji proti rakovině. Z obličejů většiny mužů po měsíci zmizel, skokanovi na lyžích Richardu Freitagovi ale zůstal. Z pověrčivosti – německý reprezentant totiž vstoupil do Světového poháru znamenitě: z pěti individuálních závodů skončil třikrát první, v ostatních případech vždy na druhém místě.

Přitom Freitag až do letošní sezony zůstával ve stínu reprezentačních kolegů v čele s olympijským vítězem a dvojnásobným mistrem světa Severinem Freundem. Velké medaile sbíral „pouze“ v týmových soutěžích, individuální kov mu stále unikal. Chyběl i ve zlatém týmu na hrách v Soči 2014.

Skvělý skokan se znamenitým telemarkem nepodléhal panice. Po olympiádě v Rusku vyprávěl: „Občas se musíte prostě zvednout a pokračovat.“ Před probíhající sezonou se rozhodl k odvážnému, leč důležitému rozhodnutí; z Erzgebirgleru u českých hranic se přestěhoval o 500 kilometrů jižněji do městečka Allgäu.

Pod vedením reprezentačního kouče Wernera Schustera přes léto tvrdě pracoval. Pod Alpami našel nové útočiště. „Cítím se nyní opravdu skvěle. Pracoval jsem velmi dlouho a tvrdě během celého roku, abych nyní mohl předvádět opravdu dobré skoky,“ říká Freitag.

Turné čtyř můstků

  • 66. ročník slavného skokanského klání se koná od dneška do 6. ledna na čtyřech můstcích v Německu a Rakousku.
  • Program závodů:

Oberstdorf (30. prosince) – můstek Großschanze (konstrukční bod K-120, velikost můstku HS-137, rekordman Sigurd Pettersen 143,5 metru z roku 2003) 

Garmisch-Partenkirchen (1. ledna) – Große Olympiaschanze (K-125, HS-140, Simon Ammann 143,5 – rok 2010)

Innsbruck (4. ledna) – Bergiselschanze (K-120, HS-130, Michael Hayböck 138 – rok 2015)

Bischofshofen (6. ledna) – Paul-Außerleitner Schanze (K-125, HS-140, Andreas Wellinger 144,5 – rok 2017).

Šestadvacetiletý skokan oplývá životní formou, nachází se v nejlepších letech kariéry a výrazně se zlepšil v letové fázi. Právě ta ho dosud z čelných pozic často srážela. „Předvádí technicky extrémně čisté skoky,“ všiml si Martin Schmitt, někdejší skokanská hvězda.

Jenom klid

Německou reprezentaci už druhým rokem cepuje bývalý čtyřnásobný mistr světa v letech Roar Ljökelsoey. Norský odborník dodává cenné rady i tolik potřebné sebevědomí. „Zůstaňte klidní a ofenzivní,“ slýchají často jeho svěřenci.

A přesně toho se drží i Freitag. Lídr Světového poháru patří k žhavým kandidátům na vítězství věhlasného Turné čtyř můstků. Plní titulky sportovních plátků, rozdává rozhovory, během kterých z něj srší sebevědomí.

Německo čeká na svého vítěze od roku 2002. Dnes vše vypukne v Oberstdorfu kvalifikací. A domácí závodníci se mohou těšit na bouřlivou podporu. Pořadatelé na páteční program prodali už 15 tisíc lístků, na hlavní klání hlásí vyprodáno.

„Role favorita mi vyhovuje,“ říká před startem Freitag, jenž v posledních šesti letech skončil pětkrát v nejlepší desítce.

Na domácích můstcích v Oberstdorfu a Garmisch-Partenkirchenu i rakouském Innsbrucku a Bischofshofenu se mu tradičně daří. I proto v něj věří celá skokanská velmoc. Také on sám cítí, že je čas ukončit dlouholeté čekání na německého vítěze. Naposledy se to povedlo Svenu Hannawaldovi, ještě předtím ovládl čtyřikrát celé Turné Jens Weissflog. Oba pochází ze Saského Erlabrunnu a narodili se ve stejné nemocnici jako Freitag.

Trápící se konkurence i Češi

A tak může být pro Freitaga největším soupeřem právě on sám. Při vyrovnanosti světových skokanů rozhodují naprosté detaily, psychika i aktuální podmínky. Varováním může být loňské počínání Daniela-Andrého Tandeho. Nor ovládl dvě zastávky, tu závěrečnou ale nezvládl a propadl se z vedoucí příčky na třetí. „Musím si udržet formu ve všech závodech,“ tuší Freitag.

Čelit bude především právě norským protivníkům v čele s Tandem. Obhájce titulu Polák Kamil Stoch zatím nepředvádí stabilní výkony, za očekáváním zůstávají i Rakušané se Stefanem Kraftem a po zranění se vracejícím Michaelem Hayböckem. Z čelných pozic vymizeli i tradičně silní Slovinci. „Turné zahrnuje čtyři můstky, každý je něčím specifický. Každý závod bude těžký, strašně se těším,“ přidává Freitag.

V sezoně, jejíž hlavní vrchol přijde v únoru na olympiádě v Pchjongjangu, patří Turné čtyř můstků k hlavním cílům i pro české barvy. Trio Vojtěch Štursa, Roman Koudelka a Čestmír Kožíšek se zatím ve Světovém poháru trápí. Z českých reprezentantů dokázal bodovat pouze první jmenovaný.

Skokani na Turné rovněž otestují jednu novinku. Mezinárodní lyžařská federace jim při závodech v Oberstdorfu a Innsbrucku na nohy nainstaluje speciální čip, jenž nabídne divákům nová data o odrazové a letové fázi. „Bude to pro skoky na lyžích obrovské obohacení. Je to absolutní bomba,“ řekl rakouský šéftrenér Heinz Kuttin.

Hlavní pozornost bude ale směřovat především na chlapíka se šťastným knírkem.

Autoři: David Mrzena