Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Skokanu Jandovi hrozí, že přijde o trenéra Bajce

Sport

  8:00
PRAHA - Zdá se, že vcelku nadějná cesta Jakuba Jandy zpět do společnosti nejlepších skokanů na lyžích planety, se možná vbrzku mírně zadrhne.

Jakub Janda. foto: ČTK

Šéf skokanského úseku Leoš Škoda totiž přiznal, že není nadšený z faktu, že se Janda hodlá i­ v­příští sezoně připravovat se slovinským koučem Vasjou Bajcem. Mužem, který ho před čtyřmi roky přivedl k ­celkovému vítězství ve Světovém poháru.

"Vasja je pod smlouvou s Turky, tak ať trénuje je, a ne naše skokany," řekl včera Škoda. "I ­Vasjovi jsem nedávno při letech v Planici říkal, že se mi tohle nelíbí. Navíc Vasja nenese vůbec žádnou zodpovědnost. My chceme v­reprezentaci především týmového ducha."

Janda: Nikdo mi nic neřekl
Jakub Janda, jenž v uplynulé sezoně posbíral ve Světovém poháru nejvíc bodů z českých skokanů, potvrzuje, že by s Bajcem rád pokračoval, ale situaci zatím komentovat nechce.

"Něco se ke mně sice ze zákulisí doneslo, ale oficiálně mně zatím nikdo nic neoznámil. Takže teď víceméně vyčkávám," pravil.

Škoda tedy už Bajce u Jandy nechce, český skokan zase naopak neskrývá, že Bajc je zřejmě jediný trenér, jemuž bezmezně věří, a jehož blízkost tudíž v přípravě i závodech takřka nezbytně potřebuje.

Už jen z těchto dvou postojů je zřejmé, že napětí kolem reprezentace, tak důvěrně známé z let předchozích, zřejmě hned tak nevyprchá. Jandova volba individuální cesty po boku Bajce přitom není ani mezi sportovci neobvyklou věcí. Osobního trenéra má třeba i slavný Polák Adam Malysz, jemuž pomáhá Fin Hannu Lepistö, a všichni kolem něj jsou spokojeni.

Kdo také hledal svoji vlastní cestu

ŠÁRKA ZÁHROBSKÁ

Elitní lyžařka, která vlastní medaile ze světových šampionátů i­olympijských her. K úspěchům ji vytáhl její otec Petr Záhrobský, který šel takříkajíc proti proudu. Přestože nenacházel pochopení u­funkcionářů ani u mnoha trenérů, svoji cestu si prosadil.

JAROSLAV SAKALA

Bývalý mistr světa v letech na lyžích se také snažil prosadit individuální cestu přípravy. Ohromný dříč, profesionál, který takřka celou kariéru narážel na nepochopení funkcionářů. Házeli mu všemožně klacky pod nohy, až začal zvažovat, že bude skákat za jinou zemi.

KATEŘINA NEUMANNOVÁ

Když se rozhodla pro přípravu se svým osobním trenérem Stanislavem Frühaufem, narazila na zeď nepochopení. Lyžařští funkcionáři jí jeden čas dokonce hrozili, že ji vyřadí z reprezentace. Neumannová i proto zvažovala, že bude závodit ve Švédsku. Nakonec jí individuální cesta přinesla zlatou olympijskou medaili.

ŠÁRKA PANČOCHOVÁ

Talentovaná snowboardistka, překvapení uplynulé sezony. Vítězka Světového poháru, která kupříkladu nemohla být ani zvolena mezi nejlepší sportovce Jihomoravského kraje. Není totiž členkou žádného klubu patřícího pod ČSTV.

Bývalý mistr světa v letech Jaroslav Sakala, který také před časem zkoušel individuální cestu, možná trochu překvapivě sdílí spíše Škodův pohled.

"Za mé éry jsme neměli v reprezentaci příliš dobré podmínky; hlavně proto jsem se snažil připravovat sám. A teď už vím, že jsem asi neudělal dobře. Protože tohle ve skoku na lyžích nefunguje."

Jenže Janda ve svých téměř 32 letech už nechce měnit trenéry, a­přestože ví, že reprezentační kouč David Jiroutek mu kdysi vydatně pomáhal při hledání sebedůvěry a formy, svoji kariéru hodlá ukončit po boku Bajce.

Vzájemná chemie mezi těmihle chlapíky zkrátka funguje a předčasné ukončení spolupráce si nepřeje ani jeden z nich.

Vzrůstající napětí se nelíbí ani lidem z vedení Dukly, za niž Janda skáče. Proto chtějí svolat schůzku s­úsekem skoku i vedením lyžařského svazu, aby se situace kolem Jandy pokud možno v klidu vyřešila.

Šéftrenér armádního resortního centra Dukla Michal Georgie tvrdí, že by byli velice neradi, kdyby v­krajním případě třeba i přišli o­skokana takového formátu.

"Pořád si myslíme, že Kuba má na to, posunout se mezi nejlepší skokany. Zároveň nám je jasné, že s nikým jiným než s Vasjou asi trénovat nemůže a nechce."

Škoda navíc údajně prohlásil, že Dukla zaplatila za minulou sezonu Bajcovi patnáct tisíc eur. Peníze, které se podle něj měly použít na jiné věci.

Jeho slova ale Georgiev rázně odmítl: "Žádná taková smlouva není. Vasja tyhle peníze rozhodně nedostal. Existuje s ním jediná smlouva o­spolupráci, ale bez peněz. Právě na základě téhle smlouvy jsme mohli platit Jakubovi i Vasjovi ubytování a pohonné hmoty na výcvikových táborech. Nic víc."

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!