Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Skoky nečekaně ovládli Norové. Češi skončili šestí

Sport

  17:24aktualizováno  18:30
HARRACHOV - Závod družstev při Světovém poháru skokanů na lyžích v Harrachově vyhráli nečekaně Norové před favorizovanými Rakušany. Ti v týmové soutěži nezvítězili poprvé po téměř dvou letech, během nichž slavili osm triumfů. Češi ve složení Jakub Janda, Martin Cikl, Jan Matura a Lukáš Hlava obsadili šestou pozici.

Jakub Janda. foto: ČTK

Norové v sestavě Tom Hilde, Björn Einar Romören, Vegard-Haukoe Sklett a Anders Bardal získali 993,7 bodu, Rakušané (Thomas Morgenstern, David Zauner, Andreas Kofler a Gregor Schlierenzauer) měli v součtu osmi skoků na kontě 956 bodů. Třetí místo obsadili Slovinci (888,6).

Češi bez jedničky Romana Koudelky, který se zotavuje ze čtvrtečního vážného pádu, získali 874 bodů a páté místo Poláků jim uteklo o 2,3 bodu. Na čtvrté Němce měli Češi ztrátu pouze 7,5 bodu. "Je to zdánlivě obyčejné šesté místo, ale bez lídra, takže spokojenost," zhodnotil závod kouč David Jiroutek.

K medaili chybělo Čechům necelých 15 bodů

 "S Koudym můžeme být hodně silní," prohlásil trenér. I když nemá rád hypotézy a slovo kdyby, tentokrát si zaspekuloval. "Matura odskákal sto procent, Jandys se zlepšil po práci s psychologem, Hlava super, takže s Koudym by se dalo bojovat o vysněné stupně vítězů," dodal Jiroutek.

Janda začal v prvním kole solidně, po Ciklově skoku se česká čtveřice v průběžném hodnocení propadla, ale Matura ji posunul na šesté místo. Hlava při svém skoku potvrdil, že má v této sezoně vynikající formu, jeho výkon byl sedmý nejlepší v prvním kole. Za skok dlouhý 131 metrů obdržel stejné bodové hodnocení jako vítěz pátečního závodu Rakušan Gregor Schlierenzauer.

I v druhém kole se Jandovi na rozdíl od pátečního individuálního závodu dařilo, tým udržel na čtvrtém místě, jenomže po Ciklově pokusu český tým klesl na šestou pozici. I když Matura předvedl standardní výkon, tuzemská čtveřice byla před závěrečným kolem sedmá. Hlava byl opět nejlepší, výš než na šesté místo ale tým nevytáhl.

Janda: Létalo to pěkně

"Věřil jsem, že se to podaří vytáhnout výš," prohlásil bývalý vítěz Světového poháru Janda. V pátek se prý potýkal s technickými problémy.

"Dnes se mi ale podařilo najít nájezdovou pozici, ze které to může chodit, a létalo to pěkně. Teď ještě trochu tréninku a v Engelbergu už to snad bude dobré," věřil Janda.

Spokojený se svými výkony byl i Matura. "Konečně povedený závod, za který se nemusím stydět. Určitě to je pro mě povzbuzení do neděle. Když se nedaří, tak si jen namlouváte, že máte dobré sebevědomí, tohle je hned lepší," uvedl po svém druhém skoku. Nejlepší bodový součet mezi jednotlivci měl dnes Bardal, Hlava skončil v hodnocení obou skoků na sedmé pozici. Matura byl sedmnáctý, Janda dvaadvacátý a Cikl osmadvacátý. "Doufám, že zítra to bude ještě lepší," přál si Hlava.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!