Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rekordní počet skrečí. V prvním kole US Open vzdalo nejvíce tenistů v historii

US Open

  10:55
NEW YORK (Od našeho zpravodaje) - Ani pro zdravého člověka není zrovna snadné sprintovat dvě nebo tři hodiny v dusném vedru po betonu a bušit raketou do míčů. A pro některé notně opotřebované tenisty, jejichž sezona se zvolna chýlí k závěru, se dokončení střetnutí na US Open proměnilo v brutální zkoušku vůle. I proto už v prvním kole na Flushing Meadows skrečovalo svá utkání deset mužů a dvě ženy.

Američan Marty Fish prožil na US Open smutné loučení s kariérou. V závěru duelu proti Lopézovi ho braly křeče, kvůli nimž se nemohl ani hýbat. V rozhodujícím setu nakonec padl 3:6. foto: ČTK/AP

Součet znamená překonání neblahého grandslamového rekordu. Před čtyřmi lety se právě v New Yorku nedohrálo devět partií úvodního kola.

Mezi oběťmi krušných podmínek se objevila i vcelku známá jména Baghdatis, Gulbis, Kokkinakis či Štěpánek.

Australan Kokkinakis udatně bojoval s Francouzem Gasquetem, než ho skolily křeče. Štěpánek zase doufal, že přechytračí Turka Ilhana, jenže zatuhly mu svaly podél krční páteře.

V honbě za odměnami a při touze šplhnout si po žebříčku tenisté často uspěchají léčbu drobného úrazu. Nebo přechodí nachlazení.

Bonda už má, teď by rád Bona. Berdych v New Yorku loví fotky se slavnými

Jakmile se blíží grandslam, starost o zdraví jde mnohdy stranou. Nikdo přece nechce chybět v Melbourne, Paříži, Londýně nebo New Yorku, kde se rozděluje nejvíc peněz a bodů.

Právě na posledním z nejslavnějších podniků se pravidelně projevuje náročnost sezony. Ještě před startem US Open se odhlásila například Ruska Šarapovová.

A třeba Češka Šafářová sice dohrála své první utkání, nicméně poté prozradila, že má natažený břišní sval a musí se kurýrovat.

Výraznou většinu skrečujících tvoří muži. Proto se do diskuzí odborníků opět vloudila otázka: Není čas zavést i na grandslamech zápasy na dva vítězné sety?

Autor: