Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Skvělá česká časovka! Bárta třetí, König pátý. Vítězem Tour je Nibali

Tour de France

  16:20aktualizováno  18:55
PRAHA - Mnoho samostatných závodů se odehrávalo v sobotním časovce: u Tonyho Martina to byl boj o druhý letošní a třetí časovkářský triumf v Tour, u Vincezna Nibaliho o stvrzení už tak absolutistické vlády v závodě, taky se bojovalo o to, kdo bude s Italem stát v Paříži na pódiu a hlavně - časovka byla bitvou Leopolda Königa o posun celkovým pořadím.

Leopold König při premiérové účasti na Tour de France obsadil 7. místo. foto: ČTK/AP

Své slovo však v časovce chtěl pronést i Jan Bárta, česká dvojka stáje NetApp. Trojnásobný republikový šampion v této disciplíně vévodil průběžným výsledkům, ovšem jen do doby, dokud na trať nevyjel Němec Tony Martin v duhovém trikotu světového šampiona. Na českého borce najel 35 sekund už na prvním mezičasu, pak další minuta na tom druhém, v cíli byl odstup 1:47 minuty.

ČTĚTE VÍCE

Pak ještě Nizozemec Tom Dumoulin, rychlejší o dvanáct sekundy, se před českého velmistra vmáčkl, ale famózní třetí místo zdobí 29letého závodníka z Kyjova. Jen druhé místo z horské etapy do Cervinie na loňském Giru bylo hodnotnějším výkonem českého cyklisty v závodech Grand Tours.

"Možná tu první vlnu jsem jel až trochu moc rychle, už mi tam tuhly nohy a čekal jsem, kdy budu konečně nahoře," popisoval Bárta. "Ale jinak si myslím, že to bylo relativně dobré. Snažil jsem se dobře si rozvrhnout síly, snad se to povedlo."

Tony Martin z Německa.

Podobný optimismus proudil i z Königa, českého lídra stáje NetApp. Byl maximálně motivovaný, fyzicky ani psychicky ho nesrazil pád v předchozí deštivé etapě a od prvních kilometrů dával znát, že s 9. místem při své premiéře v Tour se jen tak nespokojí.

Na první mezičas dorazil na úrovni nejlepších časovkářů, na sekundu shodně s Nibalim a jen 13 sekund za svým týmovým kolegou Bártou. Na druhém už Bártu porážel a když francouzská televize počítala virtuální pořadí, u Königova jména už svítila sedmička.

Nizozemská dvojka týmu Belkin - Ten Dam s Mollemou - totiž prožila den hrůzy. O co suverénnější byli v kopcích, o to víc je "popravil" 54kilometrový individuální test cestou do Périgueux. Ne sekundy, ale minuty oba ztráceli v poslední vážné etapě 101. ročníku.

Slovák Peter Sagan na startu časovky.

König ještě zaspurtoval na cílovou pásku, sice už v horším čase než Bárta, ale jeho spokojenost byla zřejmá. Ještě se ohlédl po světelné tabuli a pak už jen vyhlížel nizozemské soky. Zbičovaný Ten Dam ztratil přes čtyři minuty, Mollema přes sedm a bylo jasno.

Königovo fantastické páté místo v etapě znamenalo, že oba Nizozemci museli českému závodníkovi ustoupit.

Nibali je králem, na pódium ho doprovodí dva Francouzi

Pokud boj o sedmé až deváté místo byl jednoznačný, hon za druhou a třetí příčkou připravil velké drama. Na pódium se tlačili Francouzi Pinot, před startem druhý, třetí Péraud a čtvrtý Španěl Valverde. Tyto tři muž dělilo jen 15 sekund!

Byť Pinot bojoval s vysílačkou, Pérauda zbrzdil defekt a mechanikům trvalo víc než dlouho jeho výměna, oba nakonec Valverdeho za zády udrželi.

Vincenzo Nibali z týmu Astana i v časovce uhájil svůj luxusní náskok v čele...

Nibali dojel do cíle časovky jako čtvrtý, vklínil se mezi oba Čechy a už jen 137,5 kilometru ho dělí od definitivního triumfu v Tour de France. Na pódium ho na Elysejských polích doprovodí 37letý veterán Péraud, který za předchozích 20 dnů nasbíral ztrátu 7:52 minuty, odstup třetího Pinota je 8:24 minuty.

A Francie slaví! Po dlouhých 17 letech bude mít mezi trojicí nejlepších svého zástupce.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!