Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Rosol získal první titul v kariéře. Triumf věnoval zesnulému otci

Australian Open

  15:32aktualizováno  20:01
BUKUREŠŤ - Český tenista Lukáš Rosol získal na antuce v Bukurešti první titul na okruhu ATP a triumf věnoval zesnulému otci. Sedmadvacetiletý daviscupový reprezentant porazil ve finále Španěla Guillerma Garcíu-Lópeze 6:3, 6:2 a ve světovém žebříčku se poprvé posune do čtvrté desítky.

Český tenista Lukáš Rosol (vlevo) a Španěl Guillermo García-López foto: Reuters

"Není to vítězství jen pro mě. Ale není pro mě lehké to říct. Věnuju ho jedné osobě, která mi byla hodně blízká. Byl to člen mé rodiny..." řekl Rosol s trofejí v ruce, zlomil se mu hlas a rozplakal se. "Přivedl mě k tenisu, byl to můj otec, který zemřel před dvěma týdny. To je pro něj," dodal po chvíli. Rosolův otec Emil skonal před čtrnácti dny v 69 letech po týdnu v komatu. Brněnský rodák Rosol, jenž se zapsal do povědomí tenisových fanoušků loňskou senzační výhrou nad Rafaelem Nadalem ve Wimbledonu, prožil v Bukurešti životní týden.

Nejlepším výsledkem v kariéře byl pro něj už samotný postup do semifinále, ale svou cestu protáhl až na vrchol. V rumunské metropoli vyřadil tři nasazené hráče - Srba Viktora Troického, francouzského obhájce titulu Gillese Simona a Itala Andrease Seppiho, jenž mu jako jediný na turnaji dokázal sebrat set. Ve čtvrtfinále a semifinále Rosol odvrátil 18 brejkbolů, ale finále začal ztraceným podáním. Okamžitě si však vzal servis zpět a do konce zápasu už hrozbě ztráty podání nečelil.

Na druhou stranu v každém setu připravil Garcíu-Lópeze o dva servisy a utkání zakončil za 67 minut při druhém mečbolu, když soupeř nedokázal vrátit do kurtu jeho tvrdé podání. Rosol, jenž před třemi týdny v Kazachstánu při absenci Tomáše Berdycha pomohl českému týmu dvěma body k postupu do semifinále Davis Cupu, se díky vítězství posune z 48. místa žebříčku poprvé do čtvrté desítky. Na pozici české dvojky tak vystřídá Radka Štěpánka.

Šarapovová obhájila titul na turnaji ve Stuttgartu

Ruska Maria Šarapovová obhájila loňský titul ve Stuttgartu. Turnajová jednička ve finále mezi dvěma nejvýše nasazenými hráčkami porazila 6:4, 6:3 Číňanku Li Na, jež ve čtvrtfinále vyřadila Petru Kvitovou. Šarapovová zase v druhém kole až po třísetovém boji zdolala Lucii Šafářovou. Za svůj 29. triumf v kariéře a druhý v sezoně získala bývalá světová jednička vedle bodů a prize money také sportovní kabriolet Porsche 911 Carrera od titulárního sponzora turnaje.

Kdyby vyhrála Li Na, nastala by zřejmě trochu rozpačitá situace, neboť jejím partnerem je automobilka Mercedes, tedy přímý konkurent sponzora stuttgartského turnaje. Vítězstvím Šarapovová oplatila Li Na semifinálovou porážku z letošního Australian Open. Číňanka zápas zakončila dvojchybou. "Jsem strašně šťastná. Chtěla jsem tu vyhrát, abych získala sebevědomí před Roland Garros. Loni jsem si odsud odvezla titul a pak zvítězila i v Paříži," připomněla čtyřnásobná grandslamová vítězka Šarapovová.

Schiavoneová vyhrála na antuce v Maroku po roce turnaj WTA

Bývalá vítězka Roland Garros Francesca Schiavoneová vyhrála bez ztráty setu antukový turnaj v Marrákeši a dočkala se po roce šestého titulu v kariéře. Šestá nasazená italská tenistka, šampionka pařížského grandslamu z roku 2010, ve finále porazila Španělku Lourdes Domínguezovou 6:1 a 6:3.

Zkušená Schiavoneová naposledy získala trofej na okruhu WTA loni v květnu ve Štrasburku, od té doby nedošla dále než do čtvrtfinále. V Maroku ale našla bývalou formu a v souboji dvou dvaatřicetiletých hráček pětkrát prolomila soupeřčin servis. Svůj neudržela jen ve čtvrtém gamu druhé sady, od stavu 1:3 však už získávala hry jen ona.

Nadal získal bez ztráty setu osmý titul v Barceloně

Španělský tenista Rafael Nadal vyhrál poosmé antukový turnaj v Barceloně. V dnešním finále porazil 6:4 a 6:3 krajana Nicoláse Almagra a titul získal bez ztráty setu. Druhý nasazený Nadal protáhl sérii vítězných zápasů v katalánské metropoli na 39 a Almagra porazil i v desátém vzájemném duelu. Almagro sice vstoupil do zápasu lépe a vedl 3:0, Nadal však brzy našel formu a převzal iniciativu. Po únorovém návratu po zranění kolena tak bývalá světová jednička Nadal získal čtvrtý titul, finále hrál na všech šesti turnajích. Celkově má na kontě 54 titulů.

Výsledky tenisových turnajů

Bukurešť (antuka, dotace 467.800 eur)
Dvouhra - finále: Rosol - García-López (Šp.) 6:3, 6:2

Stuttgart (antuka, dotace 795.707 dolarů)
Dvouhra - finále: Šarapovová (1-Rus.) - Li Na (2-Čína) 6:4, 6:3
Čtyřhra - finále: Barthelová, Lisická (Něm.) - Matteková-Sandsová, Mirzaová (USA/Indie) 6:4, 7:5.

Barcelona (antuka, dotace 2,166.875 eur)
Dvouhra - finále: Nadal (2-Šp.) - Almagro (4-Šp.) 6:4, 6:3
Čtyřhra - finále: Peya, Soares (Rak./Braz.) - Lindstedt, Nestor (3-Švéd./Kan.) 5:7, 7:6 (9:7), 10:4

Marrákeš (antuka, dotace 235.000 dolarů)
Dvouhra - finále: Schiavoneová (6-It.) - Domínguezová (Šp.) 6:1, 6:3
Čtyřhra - finále: Babosová, Minellaová (3-Maď./Luc.) - Martičová, Mladenovicová (4-Chorv./Fr.) 6:3, 6:1

Autor: