Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Skvělý úspěch. Pančochová vyhrála freestylový Světový pohár

US Open

  15:13
KREISCHBERG (Rakousko) - Bezchybná, dominantní a hlavně vítězná jízda vynesla snowboardistku Šárku Pančochovou na vrchol. Triumfem ve slopestylu v rakouském Kreischbergu si česká závodnice zajistila celkové vítězství ve Světovém poháru freestylových disciplín i slopestylu.

Šárka Pančochová při závodě na U-rampě foto: MAFRA - Michal Sváček

Na startu sice scházely Američanka Clarková i Nizozemka Maasová, před finále dvě nejlepší závodnice pohárového pořadí, i další závodnice světové špičky daly po olympijské misi v Soči přednost startu na prestižním klání US Open.

"Taky jsem byla trošku zklamaná, že jsem tam nejela. Tam je špička a je dobré se porovnat," říkala. "Ale čeká mě focení v Evropě a bylo pro mě lepší zůstat tady. Ameriku dám třeba příští rok."

V 1. kole si vyjela 91,5 bodu a jasné vedení, propastných 8,5 bodu ztrácela její nejbližší pronásledovatelka. Pěkná a čistá, chválil její jízdu komentátor Eurosportu. Ve druhé jízdě Češka ještě 4 body přidala a suverénně podtrhla svoji sezonu. "A taky mi to spravilo náladu po olympiádě," přiznala.

Pančochová se stala pátým českým sportovcem závodícím na sněhu, který dokázal ovládnout celkové hodnocení SP. Před ní to dokázali běžec Bauer, skikrosař Kraus, skokan Janda a biatlonistka Adamičková.

"Globy jsou krásné a hrozně těžký, nevím jak dopravím domů," smála se. "Dám je k babičce, ta je nadšená, když má něco, co může ukazovat návštěvě."

Ve slopestylu Pančochová této sezoně odjela tři pohárové závody. V prosinci si v americkém Copper Mountain připsala premiérové vítězství v seriálu, v kanadském Stonehamu byla čtvrtá.

Pátá žena z olympiády v Soči díky vítězství v SP přidala do své sbírky další úspěch. Ve slopestylu už je vicemistryní světa z La Moliny 2011, v minulé zimě jako první Češka vyhrála seriál World Snowboard Tour a byla druhá na prestižních X-Games.

Závody SP ve snowboardingu v Kreischbergu - slopestyle

Muži: 1. Hedberg (Švéd.) 91,00 b., 2. Piiroinen (Fin.) 85,25, 3. Kundratitz (Rak.) 73,50, ...Nečas, Mikyska (oba ČR) nepostoupili z kvalifikace.

Konečné pořadí slopestylu: 1. Hedberg 1460, 2. Parrot (Kan.) 1120, 3. Piiroinen 1060.

Ženy: 1. Pančochová (ČR) 95,5, 2. Ikolaová (Fin.) 83,0, 3. Medlová (SR) 76,0.

Konečné pořadí slopestylu: 1. Pančochová 2500 b., 2. Maasová (Niz.) 1800, 3. Priorová (N. Zél.) 1379.

Konečné pořadí freestylových disciplín (U-rampa+slopestyle): 1. Pančochová 2720, 2. Clarková (USA) 2000, 3. Maasová 1800.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!