130 let
Hradilek a Ježek

Hradilek a Ježek | foto: ČTK

Slalomáři Hradilek a Ježek vyhráli na SP v Troji kvalifikaci

Sport
  •   15:08aktualizováno  18:34
PRAHA - Kajakář Vavřinec Hradilek, kanoista Stanislav Ježek a deblkanoisté Jaroslav Volf, Ondřej Štěpánek vyhráli na trojském kanálu v Praze kvalifikaci na víkendové závody Světového poháru ve vodním slalomu. Stříbrný olympionik Hradilek sice ve druhé kvalifikační jízdě minul branku, ale jasně nejrychlejší čas z prvního kola mu stačil k prvenství s téměř dvousekundovým náskokem před Němcem Fabianem Dörflerem.

"Bylo to po včerejšku a vůbec celém týdnu (po návratu z úspěšné olympiády) těžké se do toho zase dostat, ale těšil jsem se moc na atmosféru," řekl Hradilek. "Při druhé jízdě mi napsali 50, nechápu proč, ale je to jedno, o nic nejde," dodal.

Také Volf se Štěpánkem si ve druhé jízdě připsali penalizaci 50 sekund za neprojetou branku, ale díky první jízdě porazili druhé Francouze Pierra Labarelleho a Nicolase Peschiera o více než dvě sekundy.

Kvalifikaci zvládly všechny domácí lodě. Mezi kanoistkami byla druhá Kateřina Hošková, i když ve druhé jízdě minula branku. Nejlepší českou kajakářkou byla na čtvrtém místě Kateřina Kudějová, která na první Corinnu Kühnleovou z Rakouska ztratila 2,65 sekundy. Dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová postoupila šestým časem.

Semifinále a finále se pojedou o víkendu

Pátý muž z olympijských her v Londýně Ježek vedl už po prvním kole, a to i s jedním dotykem branky, bezchybnou druhou jízdu pak zvládl v nejlepším čase dne a odolal útoku Brita Davida Florence. Stříbrný olympijský medailista ze závodu deblkanoí za Ježkem zaostal o 87 setin.

"Na závodech si závodníci sjedou občas kvalifikaci jen tak, ale tady jsem doma, lidi to sledují a jsou rádi, když jsme první. Tak musím závodit i v kvalifikaci. Horší je, když se pak nepovede semifinále nebo finále," řekl Ježek.

V sobotu se pojedou od 9:00 semifinále C1 ženy, C1 muži a K1 muži, finálový blok odstartuje ve 12:30. Zbylé kategorie K1 ženy a C2 muži absolvují v neděli semifinále od 9:30 a finále od 12:00.

Autor: ČTK