130 let

Peking zahalený do smogu. | foto: ČTK

Slalomáři: Smog naruší kolorit her

Sport
  •   13:57
PEKING - Čeští vodní slalomáři měli možnost se pár týdnů před olympiádou aklimatizovat na nechvalně proslulý pekingský smog, který je během soustředění v dějišti her provázel od rána do večera. O víkendu se vrátili z takřka dvoutýdenní přípravy na olympijském kanálu s tím, že závody na jejich trati by mohly začít takřka okamžitě. Znečištěné ovzduší v Číně však podle nich naruší kolorit her.
"Sluníčko jsme viděli naposledy v letadle při příletu a znovu v letadle při návratu," řekl v rozhovoru pro ČTK kouč reprezentačního týmu Jiří Pultera. "Na rychlostním kanálu nebylo občas vidět na druhý břeh," uvedl kanoista Stanislav Ježek.

Při fyzické námaze smog vodákům nedělal velké problémy. "Spíš to je psychického rázu, protože to tady vypadalo jako o polární noci," mínil Pultera. "Občas trochu škrábalo v krku, dobře se nedýchalo, ale já jsem zvyklý z Prahy, tak mi to nevadilo," usmál se Ježek. "Dá se to zvládnout."

Slalomáři se potýkali rovněž s neznalostí anglického jazyka čínských vojáků, kteří asistují na sportovištích, a jejich neochotou návštěvníkům pomoci při potížích. "Nechtěli nás pustit do areálu, protože jsme neměli akreditaci, ale ty se dávaly uvnitř. Nenechali si to vysvětlit," vykládal Pultera.

Na kanálu je podle jeho slov všechno připraveno, závody by se mohly konat hned. "Dostavěli tribuny, makají na tom. Problém bude to jejich myšlení. Jsou to prostě vojáci, nemyslící blbci, že to tak musím říct," posteskl si znovu Pultera. "Hlavně že cvičí, pochodují a zpívají jako na prvního máje," dodal Ježek.

Tréninkový kemp podle Pultery splnil svůj účel. "Všichni jsou zdraví, jezdí jim to už daleko lépe," porovnal s prvním soustředěním před měsícem. "Aspoň jsme tam nejezdili zbytečně," pochvaloval si i skutečnost, že tým dal přednost přípravě před závody Světového poháru.

Olympijský kanál je hodně obtížný. "Mám z toho pořád vytahané ruce. Ale už vím, jak kde válce a vlny najíždět," pochvaloval si Ježek. Podle kouče kanál sedí i deblistům Jaroslavu Volfovi s Ondřejem Štěpánkem, kterým se letos zatím moc nedaří.

Vodáci si užívali luxusní bydlení v blízkosti kanálu, kam se přepravovali na kolech nebo kolečkových bruslích. "Bohužel to skončilo," uvedl Pultera. Při olympiádě bude tým pohromadě v olympijské vesnici.

Tam se vydají dvojnásobná olympijská vítězka kajakářka Štěpánka Hilgertová 27. července, Vavřinec Hradílek s koučem Pulterou o den později a kanoisti 2. srpna. Soutěže ve vodním slalomu se konají 11. až 14. srpna.

Autor: ČTK