130 let

Slavista František Dřížďala v boji s Pascalem Chimbondanem z Tottenham

Slavia bojovala. Nakonec marně

Sport
  •   8:34
LONDÝN - Ani čtvrtý pokus vyzrát na anglický Tottenham Hotspur fotbalistům Slavie nevyšel. Přestože ve včerejší odvetě 3. kola Poháru UEFA překvapili nejen vyprodaný stadion White Hart Lane, ale i sami sebe.
Ani čtvrtý pokus vyzrát na anglický Tottenham Hotspur fotbalistům Slavie nevyšel. Přestože ve včerejší odvetě 3. kola Poháru UEFA překvapili nejen vyprodaný stadion White Hart Lane, ale i sami sebe.

 Za nepříznivého stavu 0:1 se stejně jako v prvním utkání minulý týden na Strahově vzepjali k nevídanému výkonu, jenže víc než vyrovnat už nestihly. Remíza pak do osmifinále pohárové soutěže poslala Tottenham a účinkování Slavie zúžila na týdenní epizodu.

Slávisté po porážce 1:2 v prvním utkání potřebovali k postupu Tottenham porazit a vstřelit u toho minimálně dvě branky. Naneštěstí pro ně však takový scénář platil jen do 8. minuty, kdy na hranici pokutového území napřáhl ke střele domácí Jamie O'Hara a poslal svůj tým do vedení. V té chvíli už byla naděje Slavie na úspěch stejně mizivá jako šance vyhrát jackpot v kasinu, kde je hlavním sponzorem Tottenham.

 Tottenham spíš než odvetou se Slavií už několik dní žije nedělním finále Ligového poháru proti Chelsea. Dokonalý úvod včerejšího zápasu proto jen nabídl další argument těm, kdo odvetu dlouho dopředu považovali za pouhou formalitu. Domácí měli vývoj utkání pevně ve své režii a brankář Slavie Michal Vorel proto musel tahat z rukávu jeden skvělý zákrok za druhým: v rozmezí čtvrt hodiny zabránil dalším třem gólům.

 Najít ve hře Slavie záblesky, jak by mohla svého soupeře přehrát, zpočátku dalo práci. Ale postupně se začínaly objevovat. Například když záložník Jaroslav Černý prokličkoval celou obranou domácích a střelou z hranice pokutového území poprvé trefil branku Tottenhamu.
 Tým trenéra Karla Jarolíma si dodával odvahy, nenápadně zvyšoval tempo a nutil svého soupeře k chybám.

Když pět minut po přestávce domácí obrana zapomněla na Mateje Krajčíka, který za záda brankáře Tottenhamu Paula Robinsona uklidil přetažený centr, vyprodaný stadion ztichl. Nevídané věci se však na trávníku začaly dít teprve po vyrovnání. Domácí obrana najednou nestíhala zastavovat bleskové kombinace slávistů a ubíhající minuty ji ještě více znervózňovaly.

Stačil jeden gól a utkání by dospělo do prodloužení. Slavia k němu přitom byla překvapivě blízko. V 62. minutě v ideální šanci selhal František Dřížďal a střelu Davida Střihavky zase zastavila až tyčka. Kouč Jarolím u postraní čáry zuřivě hnal svůj tým do útoku, ale marně. Závěrečný hvizd rozhodčího přišel příliš brzy.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK