Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Slavia druhé překvapení nedovolila

Sport

  22:02
Hokejisté Českých Budějovic až napopáté v letošním play off na ledě soupeře neuspěli a dnes prohráli v pražské Sazka Areně se Slavií 0:3. Favorizovaní Pražané tak vyrovnali stav semifinálové série extraligy na 1:1 na zápasy.

Slavia - České Budějovice foto: ČTK

Slavia vstřelila všechny tři branky při nerovnovážném počtu hráčů v poli. V úvodní části skóroval Jaroslav Bednář v přesilovce, v druhé třetině se trefil v oslabení Marek Tomica a v závěru při power play hostů Ivo Prorok. Brankář Petr Franěk se připsal první čisté konto ve vyřazovací části.

Slávistický trenér Vladimír Růžička po úterním duelu, v němž se jeho tým střelecky neprosadil, zamíchal sestavou. Nechal pohromadě jen druhou obrannou dvojici. V ofenzivě se posunul do první formace Duda, Hruška poskočil ze čtvrtého do útoku do druhého k Vlasákovi a v centru třetí řady mezi Bednářem a Prorokem se objevil Sobotka. Divíšek začal na křídle čtvrtého útoku. Jeho protějšek Josef Jandač neměl po pondělní výhře 2:0 ke změnám důvod.

Pražané byli nebezpečnější než v prvním duelu, ale Jihočeši také potvrzovali, že umějí hrozit rychlými akcemi. Sailer ani Hřebejk ale na gólmana Fraňka nevyzráli, na druhé straně se řítil na Turka Hruška, ale lepší koncovku mu znemožnil faulem Mucha. Jihočeši se však ubránili a v deváté minutě se řítili v přečíslení tři na jednoho, ale s Gulašovým nahozením si slávistický brankář poradil.

V 12. minutě zastavil Tomicův průnik nedovoleně Sailer a Slavia v početní převaze poprvé v sérii překonala gólmana Turka. Bednář z mezikruží přes hráče vystřelil přesně mezi betony českobudějovické opory. Potom zaúřadoval domácí Duda, který stihl faulovat v rychlém sledu Květoně a Gřegořka a putoval na trestnou lavici hned na čtyři minuty. Fraňka v největší šanci nepřekonal zblízka Hudec.

V úvodu druhé části vystřelil z dobré pozice vedle Prorok, ale Slavia se v 24. minutě dočkala zvýraznění náskoku, přestože hrála oslabena o Divíška. Beránek v úniku dvou na jednoho předložil puk Tomicovi, který stihl natáhnout hokejku do úspěšné teče. Vzápětí se snažil prosadit individuálně slávistický obránce Žabka.

Hosté se ubránili bez potíží při Kutlákově vyloučení a v 30. minutě se dostal do šance po kombinaci se Sailerem Šimánek, ale na finální přihrávku nedosáhl. Potom měli práci gólmani na obou stranách, Turka nepřekonali Prorok s Bednářem a na Fraňka nevyzrál Hudec. V závěru úvodní části měli hosté štěstí, když Kadlecovu střelu v přesilovce čtyř proti třem zastavila téměř s koncem třetiny horní tyč.

Jihočeši se snažili vykřesat naději, ale nemohli překonat Fraňka. Neuspěli proti němu Kotrla, Hřebejk ani Vydarený, Slavia se ubránila i při dvou oslabeních. Na slávistickém brankáři opět ztroskotal po průniku Veselý. V 54. minutě se radovali z definitivní pojistky Pražané, ale předčasně. Bednář překonal sice efektním blafákem do bekhendu Turka, jenže sudí gól neuznal, protože přihrávající Sobotka sevřel puk rukou.

Po šancích na obou stranách si už Slavia před nejvyšší návštěvou v Sazka Areně v letošním play off 12.601 diváků výhru uhlídala. V power play ještě zamířil Prorok přes celé hřiště do prázdné branky.

Výsledek:
Slavia Praha - České Budějovice 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Bednář (Sobotka, Duda), 24. Tomica (Beránek), 60. Prorok (Franěk). Rozhodčí: Šindler, Mikula - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 8:8. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 12.601. Stav série: 1:1.

Sestavy:
Slavia Praha:
Franěk - Kadlec, Graňák, J. Novák, Žižka, Žabka, Kolařík - Duda, Beránek, Tomica - D. Hruška, Vlasák, Sup - Bednář, Sobotka, Prorok - Divíšek, Kopecký, Dlouhý. Trenéři: Růžička, Weissmann a Kalous.
České Budějovice: Turek - Posmyk, Gřegořek, Harant, Kutlák, Kotaška, Vydarený, Mucha - M. Hudec, Brabenec, Veselý - Hřebejk, Šimánek, Sailer - L. Květoň, Vak, Kotrla - Mertl, Gulaš. Trenéři: Jandač a Kupka.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!