130 let

Tribuna nového stadionu Slavie. | foto: Lidové noviny

Slavia plní sny, stadion finišuje

Sport
  •   10:58
PRAHA - Generace fotbalových fanoušků Slavie dělí od splnění jejich největšího snu necelý měsíc. Přesně za takovou dobu má být v pražských Vršovicích dokončen nový stadion Slavie a zároveň zahájeno postupné stěhování klubu zpět do míst, kde naposledy hrál před osmi lety.

Do projektu nového stadionu Slavie se architekt Martin Kotík pustil už před šesti lety. Nyní se „jeho“ stavba stává skutečností. „Je to jako s dítětem v pubertě, občas jsou s ním starosti. Ty ale máte i při rekonstrukci koupelny,“ usmívá se Kotík.

* LN Je nový stadion unikátní?

Určitě. Není to světové veledílo, ale je na výrazně lepším evropském průměru.

* LN Kde jste čerpal inspiraci?

Na začátku jsme objeli asi patnáct až dvacet stadionu v Evropě a z každého jsme si něco vzali. Vždy ale záleží na rozpočtu.

* LN Musel jste se hodně krotit?

Ano. Ani koruna totiž nešla z veřejných zdrojů, navíc jsme nemohli stadion propojit s komerčními plochami tolik jako v zahraničí. Takže jsme byli limitovaní.

* LN Kde konkrétně?

Stadion se oproti původnímu záměru částečně zmenšil. Kvůli financím se změnil i typ fasády.

* LN Co bylo nejnáročnější?

Vše dobře zkoordinovat, protože to není jen sportovní stavba. Součastí stadionu jsou i obchody, kanceláře nebo hotel. Náročná byla i střecha, kterou nepodepírá ani jeden sloup.

* LN Má stadion nevýhody?

Spíš jeho zadání. Kapacita 21 tisíc míst samozřejmě neumožní hostit všechny akce.

Těsně před dokončením stadionu však dál zůstává nejasné, kdo jeho výstavbu financuje. Společnost E Side, investor stavby, chce náklady ve výši jedné miliardy pokrýt pomocí dluhopisů, návratnost investice má být do roku 2024. Kdo za investorem stojí, je dál nejasné. „Financování je zajištěno. Stavíme, budeme otevírat. Vše je v pořádku,“ konstatoval tiskový mluvčí E Side Alexander Kliment.

Eden stále vypadá spíš jako staveniště než místo, kde by se už za dva měsíce měl hrát první zápas. Dělníci připevňují plastové sedačky, instalují dřevěné podhledy na střeše a v okolí stadionu rychle pokládají dlažbu. Zdání však klame. „Stadion je z 99 procent hotový. Příští týden se začne dělat fasáda, na přelomu března a dubna by pak měl být položen travnatý koberec,“ vysvětlil Kliment.

Nový domov slávistů bude nejmodernějším a s kapacitou 21 tisíc míst také největším fotbalovým stadionem v zemi. Jeho součástí bude mimo jiné čtyřhvězdičkový hotel, restaurace i banka. Celý areál bude navíc kompletně nekuřácký.

„Budujeme stadion anglického typu, kde budou mít fanoušci maximální kontakt s hráči. Nebudou tady žádné ploty, protože věříme, že fanoušky zkultivuje moderní prostředí,“ vysvětlil Kliment.

Podle Luďka Štefka, projektanta národního stadionu, bude ten slávistický srovnatelný s arénami v západní Evropě. „Je to moderně zpracovaný projekt s účelně vyřešeným vnitřním prostorem,“ uznal Štefek. Jeho dokončení bude událostí, jež svým významem předčí i rekonstrukci stadionu Sparty v roce 1994 nebo dostavbu teplických Stínadel na konci 90. let. Eden je prvním stadionem takových rozměrů, který v Česku vyroste na zelené louce. Prodali 4,5 tisíce permanentek Slávisté proto k novému stadionu vzhlížejí jako ke spáse, jež je ušetří cestování na Strahov, kde pražský klub dosud hraje. Stadion se má stát symbolem „nové“ Slavie - silného a sebevědomého klubu s dokonalým zázemím.

„Bude to zlomový okamžik. Na Strahov si fanoušci nikdy nezvykli, hráli jsme tam v komorní atmosféře,“ připomněl tiskový mluvčí Slavie Ondřej Zlámal. „Už jsme prodali 4,5 tisíce permanentek, ale rádi bychom, aby bylo vyprodáno na každý náš zápas.“

Zatím však není jasné, kdy Slavia zájem fanoušků otestuje poprvé. Bude to pravděpodobně na začátku května v přátelském zápase s anglickým Oxfordem, jenž byl v roce 1899 prvním soupeřem Slavie z Anglie. V Edenu se také s jistotou 14. května odehraje finále Poháru ČMFS a o dva týdny později příprava národního týmu s Litvou.
Autor: Pavel Kalouš