Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Slavia pokořila Amsterdam

Sport

  22:55
AMSTERDAM - Fotbalisté Slavie Praha vybojovali v amsterodamské Areně v úvodním zápase 3. předkola Ligy mistrů s Ajaxem nečekaně nadějný výchozí výsledek. Brankou Kalivody z penalty v 75. minutě vyhráli 1:0 a v odvetě, která se hraje 29. srpna v Praze na Strahově, tak budou mít velkou šanci poprvé v historii postoupit do hlavní soutěže.

Slavia brankou Kalivody z penalty vyhrála na Ajaxu. foto: ČTK

Přestože na trávník poslal trenér Jarolím dva klasické útočníky, hrála Slavia pouze s jedním hrotem Vlčkem. V úvodní desetiminutovce se spíše hráči obou celků oťukávali, ze strany hostů byl cítit patrný respekt z hráčů zvučných jmen.

Jeden z nich, nizozemský reprezentant Heitinga, dorážel v 11. minutě míč po tečovaném centru, ovšem jen na tyč. Vzrušení domácích bylo nicméně zbytečné, již předtím byl praporek pomezního rozhodčího nahoře. O sedm minut později nechal Vaniak projít centr Rommedahla až k Suárezovi, který se ale šance zalekl a ze tří metrů překvapivě přestřelil.

Slávistická obrana byla pod tlakem
Hráči Ajaxu si kombinační hrou vytvořili trvalý tlak a slávistická obrana byla v plné permanenci, především při střílených centrech, které hledaly hlavy Rommedahla a kanonýra Huntelaara. Stoperská dvojice Suchý - Brabec ale byla ve vzduchu pozorná. 

Po půlhodině přišla i velká příležitost Slavie. Janda se na levé straně zbavil Colina a domácí brankář Stekelenburg zmařil jasnou šanci jen bravurním reflexivním zákrokem, kterým míč vyrazil nad břevno. Stejně jako chvíli po něm Vaniak.

Po klidném poločase přišly horké minuty
Hráči Slavie se přece jen začali více tlačit dopředu. Po jednom z rychlých protiútoků Vlček narazil míč Tavaresovi, kterému jej v poslední moment ukopl velezkušený Stam. Těsně před odchodem do kabin mohl zmrazit hosty Uruguayec Suárez, prosmýkl se mezi trojicí obránců, ale Vaniak si s jeho střelou poradil.

Po klidné čtvrthodině ve druhém poločase přišly pro Slávii dvě horké minuty, ale ta z nich vyšla bez újmy. V 60. minutě Krajčík minul odkop a zcela volný Kennedy napálil střelu do nohou Vaniaka. Za pár desítek sekund přišel zbytečný faul Tavarese na Suaréze a rozhodčí neváhal a ukázal na značku pokutového kopu. Úmysl vyhlášeného střelce Huntellara však Vaniak vystihl a u pravé tyče byl včas.

Slávisté se radovali po penaltě
Do další šance se probil v 66. minutě Suárez, sám se řítil na slávistického gólmana, ale nepostřelil jej a tečovaný míč odvrátil z brankové čáry Suchý. Necelou čtvrthodinu před koncem Janda nebojácně přešel přes Stama, v dalším souboji jej fauloval ve vápně Emanuelson a k nelibosti domácích se kopala druhá penalta: Kalivoda v této disciplíně jasně Huntellara předčil a nedal Stekelenburgovi šanci.

Domácí se snažili za bouřlivé podpory diváků alespoň vyrovnat, ale marně. Nejnebezpečnější byla hlavička Heitingy, mířila však těsně vedle a hosté se tak mohli radovat z nečekané výhry.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!