Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Slavia prodala Pekharta do Tottenhamu

Sport

  12:29
PRAHA - Šestnáctiletý mladík ještě ani nenastoupil v nejvyšší české fotbalové soutěži a už se ocitl na soupisce anglického týmu Tottenham Hotspur. Tomáš Pekhart se rozloučí v červenci. S londýnským klubem má tříletý kontrakt.

Zpustlý Eden a zarostlý trávník - memento slavistické neschopnosti. foto: Alžběta Jungrová, Lidové noviny


Tottenham má navíc právo na další dvouletou opci. Pro Pekharta prý byla anglická liga vždy velkým lákadlem a snem, který se mu začíná naplňovat již na počátku fotbalové kariéry.

Podle zákulisních informací získala Slavia za nejlepšího mladšího dorostence České republiky loňského roku částku mezi dvaceti až třiceti miliony korun.

"To nemohu potvrdit, protože kluby se dohodly finanční stránku transakce nezveřejňovat. Určitě je to pro nás zajímavé, ale mnohem zajímavější to bude, pokud se Tomáš probojuje do prvního týmu a jak se mu bude dařit.

Ve smlouvě jsou totiž další případné bonusy," řekl ČTK generální ředitel Slavie Vladimír Leška. Podle klubového mluvčího Alexandra Klimenta sledoval Tottenham Pekharta delší dobu.

Již dříve byl vysoký a pohyblivý útočník na testech v jiném anglickém klubu Liverpoolu, v zimní přestávce však uspěl na zkoušce v Tottenhamu, kde již rok hostuje další slávista brankář Radek Černý.

Působení v londýnském klubu však Pekhart nezačne v prvním mužstvu, ale v akademii klubu, odkud teprve vede cesta do Premier League. Příliš nadšený nebyl z odchodu velké naděje trenér Slavie Karel Jarolím.

"Pekharta prodalo vedení klubu a předpokládám, že to byla pro Slavii výhodná transakce. Ze sportovního hlediska z toho však vůbec radost nemám, protože v Tomášovi je veliký fotbalový potencionál a Slavii by jistě hodně v budoucnu pomohl," řekl Jarolím. Pekharta už zařadil i do kádru A-mužstva, mladík ale ještě v nejvyšší domácí soutěži nenastoupil.

Autoři: ,