130 let

Dušan Švento (uprostřed) se raduje ze svého gólu, který posunul Slavii do čela tabulky. | foto: ČTK

Slavia roste jako Arsenal

Sport
  •   14:22
PRAHA - Po čtyřleté pauze se fotbalisté Slavie vyhřívají na vedoucí příčce české ligy. Co stojí za jejich vzestupem? Možná to zní překvapivě, ale červenobílý tým se v posledních letech vydal podobnou cestou jako renomovaný Arsenal.

Sázka na mladé hráče, důraz na útočný herní styl a stavba nového stadionu. Všechny tyto prvky mají oba kluby společné, i když se zázemí i kvalita špičkových hráčů v české a anglické lize nedají srovnávat.

Kouč Slavie Karel Jarolím přiznává, že bere inspiraci při přípravě odjinud. Nikoli však z Ostrovů. „Italská liga jako taková není sice nijak atraktivní, ale poslední dobou se mi líbí, co tam předvádí AS Řím,“ prozrazuje trenér náklonnost ke čtvrtfinalistovi Ligy mistrů.

Co spojuje Arsenal se Slavií

SKUPINA MLADÍKŮ

Ještě jim není ani dvacet let. V sestavě Arsenalu se už usadil záložník Francesc Fabregas, příležitosti dostává i útočník Theo Walcott. Slavia zase pravidelně využívá teenagery Marka Suchého, Michala Švece nebo Tomáše Necida.

ÚTOČNÝ STYL

Žádné úporné bránění. Oba týmy těží hlavně z dobře propracované ofenzivy. Arsenal je při útočení technicky vyspělejší, Slavia zase efektivnější.

NOVÉ STADIONY

Arsenal už dostavěl – moderní stadion Emirates využívá od začátku sezony. Slavie se ze strahovského azylu do nové arény v Edenu bude stěhovat asi až příští rok na jaře.

Na rozdíl od londýnského velkoklubu si Slavia zvolila svoji strategii spíš z nouze. Dlouhodobější nedostatek financí ji nutí dávat větší šanci odchovancům v prvním týmu. Na hotové hvězdy nejsou v její pokladně prostředky. Arsenal zase musel po úspěšné éře postupně hledat perspektivní náhrady za stárnoucí opory, jakými byli Bergkamp nebo Pires.

„U obou klubů šlo o nucenou výměnu. Nyní mají dobře našlápnuto do budoucnosti,“ podotýká Jakub Otava, který komentuje na Galaxii Sport pravidelně anglickou ligu.

Výhoda Arsenalu: nemusí prodávat talenty
Umění talentovaných teenagerů ještě dozraje v následujících letech. Arsenal je z dlouhodobého pohledu ve výhodě – nic ho nenutí, aby rostoucí hvězdy prodával dál. Ve Slavii si zatím nemohou dovolit odmítnout lukrativní nabídky ze zahraničí. „Pokud by se Slavii podařilo změnit dosavadní přestupovou politiku, hodně by jí to pomohlo,“ domnívá se Otava.

Oba týmy také dokážou potěšit oko fanouška ofenzivní hrou. Za atraktivní styl dostává Slavie od odborníků pochvaly již několik sezon. Třeba na podzim byli červenobílí nejčastěji střílícím mužstvem ligy. Nyní jim neschází ani výsledky. Podle Jarolíma spolu tyto faktory souvisí. „Kreativita by se měla odrazit také v efektivitě. Hrát jen na umělecký dojem by od nás bylo hodně naivní,“ míní kouč.

Marná snaha přeměnit převahu v góly, to je citelná slabina současných „Gunners“. „Arsenal se snaží míč postupně doťukat až do branky. Styl Slavie je momentálně účelnější,“ vyzdvihuje Otava přednost českého klubu.

Na Arsenal jsou kladeny daleko větší nároky od fanoušků a médií. Přesto má Arséne Wenger po desetiletém působení ve funkci trenéra paradoxně pevnější postavení než Jarolím ve Slavii.

Důležitý moment v životě klubů znamená stěhování na nový stadion. Arsenal ho má čerstvě za sebou, Slavii po letech beznaděje čeká asi už příští sezonu. V Edenu si zahraje většina hráčů ze současné soupisky. „Pro všechny lidi kolem klubu je to velké psychické povzbuzení,“ tvrdí Jarolím.

Autoři: Lidové noviny
  • Mohlo by vás zajímat