130 let

Pavel Fořt

Slávie porazila Baník 4:0

Sport
  •   19:49
Praha - Fotbalisté Slavie Praha zůstali ve hře o druhé místo ligové tabulky, a tím i o účast v předkole Ligy mistrů. V předposledním kole nejvyšší soutěže si hladce 4:0 poradili s Baníkem Ostrava.

První dvě branky vstřelil Brazilec Gaúcho a po jedné přidali Švento a Fořt. V tabulce je Slavia momentálně druhá o skóre před Mladou Boleslaví, se Středočechy má ale horší bilanci ze vzájemných zápasů.

Domácí kouč Karel Jarolím poslal na strahovský trávník vítěznou sestavu ze souboje s Brnem a jeho tým se do soupeře od začátku pustil s vervou. V 11. minutě centr Šventa našel hlavu Gaúcha, míč šel však těsně vedle tyče. Za pět minut ale Brazilec již uspěl - Vlček posunul míč k Pitákovi a do jeho rány se Gaúcho ještě stihl položit. Domácí měli míč většinou pod svou kontrolou, ale ve 23. minutě měli štěstí, když brankář Vorel neudržel centrovaný míč a Rajtoral bez přípravy napálil míč do tyče.

Minutu před odchodem do kabin po krásné akci na jeden dotek a Vlčkově přihrávce se sám před gólmanem Ostravy zjevil Švento a tvrdou ranou Rašku prostřelil. Po přestávce byli domácí nadále aktivnější, hráli pohledný kombinační fotbal na jeden dotek, zatímco soupeř působil odevzdaně. V 50. minutě po skvělé přihrávce Pitáka zaváhal na moment Švento a ostravský brankář mu stačil zmenšit úhel a střelu chytil.

Potřetí se domácí prosadili po hodině hry. Po další pěkné akci Šventa s Vlčkem zakončil podruhé v zápase Gaúcho. Slavia jasně dominovala a obrana hostů nevěděla, kam dříve skočit, a po centru Vlčka dezorientovaný Hoffmann jen těsně minul hlavou vlastní branku. Slavia i nadále útočila a v předposlední minutě se probíjel obranou soupeře Piták, jehož střelu hosté srazili na roh. Po něm se slávističtí náhradníci postarali o tečku za výsledkem, Hrdlička jej rozehrál a Fořt dal čtvrtý gól.

Autoři: Lidovky.cz, Lidové noviny