Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Slávisté hrají o trenéra Růžičku

Sport

  11:32
PRAHA - Neobětuje už ani jednoho hráče a ti mu to dnes mohou vrátit. Hokejisty Slavie čeká proti Vítkovicím duel o hlavu kouče Vladimíra Růžičky. „Do čtvrtka se rozhodnu, jestli složím funkci trenéra. Možná se ale rozhodnu hned v úterý. Hráče už žádné nevyměním,“ šokoval Růžička svým prohlášením po nedělní porážce v Kladně.

Vladimír Růžička může opustit trenérský post v Slavie. foto: ČTK

Spolumajitel, generální manažer a trenér v jedné osobě. Vladimír Růžička je ztělesněním Slavie. Od roku 2000 neměla jiného trenéra. Jenomže po dvanácti kolech O2 extraligy je s devíti body poslední, vyhrála jen dva zápasy.

„Když to oznámil klukům v kabině, byl to asi pro mnohé hráče možná šok. Bavili jsme se o tom všichni tři, protože se to týká i nás. Nemůžu mluvit za Ondru Weissmanna, ale to rozhodnutí platí i pro mě. Jsme trenérští partneři,“ naznačil Růžičkův asistent Jiří Kalous, že případný odchod se může týkat i zbylých členů trenérského triumvirátu.

Podle bookmakerů neskončí
Hledá nový impuls. Všechna jiná řešení už vyčerpal. Tím posledním je podle Růžičky právě výměna kouče. „Abych řekl pravdu, vůbec na to nemyslím. Chci vyhrát proti Vítkovicím, pak to nebudeme muset řešit,“ tvrdil o možné trenérské rošádě útočník Tomáš Vlasák.

Dnes s Vítkovicemi a ve čtvrtek v předehrávce s Plzní. Pokaždé v domácí Sazka Areně. Jeden z těch vypjatých duelů může být pro nejdéle sloužícího trenéra v extralize poslední. „Zatím to nikdo nebere moc vážně. Kde je napsané, že nevyhrajeme příštích deset zápasů? Pak máme třicet bodů a není se o čem bavit!“ přibližoval atmosféru panující ve slávistické kabině vedoucí mužstva Jiří Studecký.

Nemůže jít z Růžičkovy strany jen o zvýšení motivace? Nevsadil na to, že se za něj celý tým postaví a konečně uspěje? „Byli jsme hodně překvapení. V první chvíli jsme to ani nemohli pořádně pobrat. O všechny úspěchy Slavie se přece postaral on. Pro Slavii dejchá... Já jsem také slávista, a proto chci, aby se klub vrátil nahoru. Tam, kam patří,“ potvrdil Vlasák, že Růžičkova řeč na kabinu zapůsobila.

Sedm zápasů v řadě skončilo porážkou. Slavia v nich vytěžila jen jeden bod. Jestli má šanci vrátit se na příčky zajišťující play-off, přichází ta šance právě teď. Z příštích šesti kol hraje pětkrát doma.

„Na to, jaké ambice tým měl, a jak na tom momentálně je, to berou kluci jako profesionálové. Nejsou skleslí, chtějí bojovat. Je logické, že se objevují úvahy o trenérech. V jiném klubu by už k výměně došlo. Proto se spekuluje o nějaké setrvačnosti nebo ponorce,“ připustil Studecký.

„Růžička vládne pevnou rukou, toho se na Slavii každý bojí,“ pustil se v rozhovoru pro iDnes po svém nuceném odchodu do Ústí nad Labem do kritiky trenéra obránce David Pojkar. Podle bookmakerů ale Růžička na lavičce Slavie zůstane. Na jeho setrvání vypsali kurz 1,5:1, zatímco na demisi stanovili kurz 2,25:1.
Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!