Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Slávistický sen se splnil

Sport

  22:28
PRAHA - Slavia Praha se dočkala a na pošesté postoupila do Ligy mistrů. Před vyprodaným Strahovem porazila Ajax Amsterodam 2:1. Slavii stačila po úvodní výhře v Nizozemsku remíza. Oba góly Slavie dal Stanislav Vlček.

Slavia porazila Ajax 2:1. Oba góly dal Stanislav Vlček. foto: Lidové noviny

Slavia nastoupila do zápasu v podobné sestavě, která v Nizozemsku vybojovala vítězství 1:0. Karel Jarolím pouze nahradil útočníka Zdeňka Šenkeříka, který nemohl hrát kvůli žlutým kartám, Vladimírem Šmicrem. Ten však už ve třinácté minutě musel kvůli zranění steheního svalu střídat.

Sparta prohrála s Arsenalem 0:3

Fotbalisté Sparty Praha prohráli v odvetě třetího předkola na hřišti Arsenalu 0:3. První gól dal Spartě už v sedmé minutě její odchovanec Tomáš Rosický. V 82. minutě prošel obranou Eduardo a jeho přihrávku proměnil jistě Fabregas. Poslední gól přidal aktivní Eduardo. Sparta před dvěma týdny doma prohrála 0:2.

Šmicrův odchod Slavií otřásl. Po čtvrthodině bylo Pražanům úzko, když Huntelaar odcentroval a míč před bránou odvracel bek Krajčík. O sedm minut později Strahov vybuchl nadšením, když po Kalivodově rohu vrátil Tavares hlavičkou míč před bránu a Vlček pravačkou pohotově napálil míč do šibenice.

Slávisté potom možná i podvědomě vyklidili střed pole a pustili soupeře k výborné kombinaci a smrtícím pasům. Kanonýr Huntelaar při jedné z akcí patičkou uvolnil Suareze, který odčaroval kouzlo brankáře Vaniaka. Domácí ožili až na konci první půle, kdy Krajčík střelou z dálky těsně minul a Vlček po chytrém uvolnění od Ivany pálil do gólmana Stekelenburga.

Ve druhém poločase hrála Slavia precizní defenzivu a do obrany se až na Vlčka stahovali všichni hráči. Snaha sešívaných mohla přijít vniveč v 61. minutě, když po trestném kopu Bakircioglüa těsně nad hlavičkoval střelec první branky Suarez.

Ajax s blížícím se koncem hrozil stále častěji, zatímco slávistům viditelně docházely síly. Naštěstí je podržel skvělý Vaniak. Čtyři minuty před koncem rozřešil zápletku celého dvojzápasu Vlček. Po přihrávce Tavarese, který na vlastní polovině vybojoval míč, přešel dva soupeře a přesně přihrál, útočník Slávie podruhé přehodil brankáře Ajaxu.

Autoři: ,