Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Slavná osmiveslice Cambridge ozdobí Primátorky

Sport

  16:35
PRAHA - Nejslavnější závod osmiveslic? Oxford-Cambridge, samozřejmě. A nejslavnější podobný podnik ve střední Evropě, rovněž pyšnící se tradicí? Odpověď je také jasná. V úvodu června změří síly poslední vítězové bitvy na Temži s obhájci z Dukly při Primátorkách.

Osmiveslice Cambridge (vlevo) a Oxfordu. foto: ČTK

Už je to potvrzené, posádka z Cambridge přijede do Prahy a 5. a 6. června pojede Primátorky. "Pro nás je její účast prestižní záležitost," mne si ruce šéf veslařského svazu Jiří Kejval. Všechno se děje na základě výměny. Čeští veslaři se na Temži zúčastnili závodu osmiveslic The Head of the River, který předcházel slavnému souboji univerzitních posádek, a s lodí pozdějších vítězů z Cambridge trénovali. Ti za to přislíbili účast při Primátorkách.

"Je to taková výměna, ale byl jsem pak na jejich slavnostní večeři a její rozpočet by stačil na celé Primátorky," usmívá se Kejval.

Posádka Cambridge už jednou při Primátorkách závodila, v roce 2003 se jen tak tak probila do finále a v něm skončila pátá čili poslední. Ostrované se pak divili, proč v Praze jeli na starém plavidle, když v Cambridgi mají každý druhý rok novou loď. ¨

"Ano, tehdy to byl jistý problém. Soustředíme se na to a společně jednáme se sponzorem, který by měl dopravit do Prahy jejich plavidlo. To je maličko jiné, kvůli větru a větším vlnám na Temži má vyšší okraje, ale na Vltavě se zdejší lodní dopravou se jim bude hodit," podotýká Kejval.

Z posádky z roku 2003 už nikdo v cambridgeské lodi nesedí, jedná se výhradně o studenty. "Tam to ani jinak být nemůže, to ale neznamená, že nepůjde o kvalitní sestavu. Na té univerzitě je veslování jediným oficiálním sportem a každý student musí absolvovat veslařský zápočet, členové nejlepší posádky se rekrutují z tisíců veslařů," pokyvuje hlavou svazový předseda.
Nemluvě o tom, že jde o prestižní univerzitu, takže v elitní posádce jsou i medailisté ze světových šampionátů. "A je celkem jedno, jestli medaile získali v barvách Velké Británie, Kanady nebo Spojených států," dodává Kejval.

Zatímco loď Cambridge po nedávném triumfu na Temži vede nad Oxfordem 80:75, na Primátorkách ovládla posledních třicet ročníků posádka Dukly. Může ostrovní sestava pražské veslaře ohrozit? Hejdušek je neprodejný "Leda by si zajistila služby našeho kormidelníka Oldy Hejduška, ten je ale neprodejný," má jasno Kejval.
Tradiční patálií, s níž při Primátorkách zahraniční posádky zápolí, je totiž poměrně ostrá zatáčka pod Vyšehradem. "Nevím, jestli o ní v Cambridgi od svých předchůdců vědí, kvůli studijním povinnostem přiletí až ve čtvrtek před závodem. Ale tahle osmiveslice Primátorky patřičně okoření, nepřijedou žádná béčka," těší se šéf veslařů.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!