Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Slavného olympionika zatklo gestapo. Brzy nato zemřel

Sport

  21:18
Na počet olympijských medailí se vyrovnal i legendárnímu běžci Emilu Zátopkovi. Víc jich má jen Věra Čáslavská. Přesto o něm téměř nikdo nic neví. Životní příběh sokola a gymnasty Ladislava Váchy je opředen tajemstvím. A to včetně jeho smrti. V roce 1943 ho zatklo gestapo a za tři měsíce zemřel...

GRAFIKA: Ladislav Vácha. foto: Lidové noviny

"Povaha veselá, samorostlá, ale nikoliv lehkomyslná. Je miláčkem sokolského publika. Ale i mezi cvičenci v cizině je hodně oblíben," popisoval v historických materiálech Ladislava Váchu populární sokolský cvičitel František Erben.

Vychází speciál LN 101 pohnutých osudů

Paradoxně je to jedna z nejobsáhlejších pasáží, které se o slavném předválečném gymnastovi objevují. Slávu pětinásobného olympijského medailisty překryla druhá světová válka i odpor komunistického režimu k sokolským sportovcům. "Je to zvláštní. Zatímco o dalších slavných gymnastech, jako byli Gajdoš nebo Hudec, je v našem archivu mnoho podrobností, Vácha jako by zůstal zapomenut," přiznává archivář Sokola Brno I Michal Doležel.

Co se tedy ví jistě? Ladislav Vácha se narodil 3. března 1899 v Brně a velmi brzy začal cvičit v místním Sokole Brno I. Do domácí gymnastické špičky se dostal v roce 1920, když skončil třetí na přeborech Československé obce sokolské, čímž se nominoval na VII. olympijské hry v Antverpách. V soutěži družstev skončil s ostatními sokoly na čtvrtém místě.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...