130 let
Čeští fanoušci.

Čeští fanoušci. | foto: ČTK

Sledujeme online

Sledujte: Češi hrají o klíčový třetí bod, finále je na dosah

US Open
  •   7:39aktualizováno  14:51
POREČ (od zpravodaje LN v­Chorvatsku) - Chorvaté jsou na lopatkách. Stačí vyhrát dnešní čtyřhru a čeští tenisté se v prosinci utkají o­salátovou mísu po devětadvaceti letech. Do boje nastoupí podle očekávání Štěpánek s Berdychem. Čtyřhru budeme, stejně jako včerejší destihodinový maraton, sledovat on-line od 15:00.

Davis cup on-line

Úvodní dvouhry semifinále Davis Cupu Radek Štěpánek i Tomáš Berdych zvládli a­nečekaně po prvním dnu vedou nad Chorvatskem 2:0.

O první bod se v úchvatné bez minuty šestihodinové bitvě utkali dva zkušení třicátníci. Diváci v Poreči viděli čtyři tie-breaky a rekordní záplavu es. Rozhodlo se až ve 30. gamu pátého setu. Pevnější nervy nakonec ukázal tenista Radek Štěpánek a­přinesl do šatny českého týmu první bod. Chorvatského obra Iva Karloviče nakonec udolal 6:7, 7:6, 7:6 , 6:7 a­16:14. "Musím před ním smeknout. Stejně jako já bojoval do posledního míčku a­umím si představit, jak moc je zklamaný," utěšoval soupeře Štěpánek.

Hned začátek zápasu ukázal, jak vyrovnaní tenisté proti sobě na kurtu stojí. Štěpánek chorvatského dlouhána zaskočil inteligentní hrou při dlouhých výměnách. Jenže Karlovič se znovu opíral o bezchybný servis. V zápase vyslal 78 es a jasně tak překonal světový rekord 55 čistých podání, který sám vytvořil letos na French Open proti Lleytonu Hewittovi. Ani tenkrát, ani včera mu to na vítězství nestačilo. "Jsou to jen esa. K vítězství mi to nepomohlo," soukal ze sebe smutný Karlovič.

Koncentrovaní tenisté v bitvě nervů nehnuli ani brvou a vlastní servis strážili obětavou hrou až do posledního míčku. O vítězi zápasu tak musel rozhodnout až poslední pátý set, který už zvedal ze židle i´­ty nejotrlejší diváky. Vyhrál ho nakonec Štěpánek, ale bezprostřední ohlasy v­hale naznačovaly, že tenhle zápas měl mít vítěze dva.

Berdych ohromil agresivitou
Překvapením večera byl však výkon Tomáše Berdycha. Proti nažhavenému čtvrtfinalistovi uplynulého US Open Marinu Čiličovi předváděl krásný tenis a porazil ho v pěti setech 6:3, 6:3, 3:6, 4:6 a 6:3. Dvacetiletá naděje a chorvatská jednička si dlouho nevěděla rady.

Berdych hrál agresivně, dlouhé výmenu mu svědčili a tlačil se na síť. Přesně, jak sliboval pře utkáním. Poté, co vyhrál první dva sety, vša přišel útlum. Čilič začal ukazovat, proč se o něm hovoří jako o velkém talentu a vyrvnal na 2:2. Berdych najednou tahal za kratší konec zápasu. Před pátým setem se musel odporoučet do šaten a vyslechnout rady spoluhráčů, Stejně jako při úvodním zápase červencového čtvrtfinále s Argentinou to zabralo. Česká dvojka byla jak vyměněná a nakonec vybojovala druhý bod a potěšila diváky.

Nutno totiž dodat, že bájná atmosféra temperamentních Chorvatů se včera nekonala. "Cítím se tu jako doma. Tolik českých fanoušků jsem ani nečekal. Potvrzuje se, že jsou neoficiální součástí týmu," chválil kulisu Štěpánek. Rozložení diváckých sil v hledišti porečské haly Žatika bylo vyrovnané.

Autor: Michal Hořejší