Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Šlesingr už má druhou medaili

Sport

  16:43
ANTERSELVA - Biatlonista Michal Šlesingr na světovém šampionátu v italské Anterselvě pokračuje ve výborných výkonech. Český reprezentant se po stříbrné medaili raduje i z bronzu. Ten získal ve vytrvalostním závodě na 20 kilometrů. Porazit ho dokázali pouze bezchybný Francouz Raphael Poirée a druhý Michael Greis z Německa.

Český biatlonista Michal Šlesingr (vpravo) na trati s fenomenálním Ole Einar Bjoerndalenem. foto: JENS MEYER ČTK

Další ze svých životních závodů rozjel Šlesingr famózně. Úvodní položku vleže zvládl vůbec nejrychleji ze všech a podpořen skvělým běžeckým časem se dostal do čela o pět vteřin před Nora Froda Andresena. Medailovými ambicemi českého biatlonisty však otřásla střelba vestoje, kvůli které přišel o cenný kov už v nedělním stíhacím závodě.

Dnes sice prvními třemi výstřely Šlesingr zasáhl terč, ale zbylé dva minuly cíl a zdálo se, že po dvou trestných minutách navíc vypadl ze hry o stupně vítězů. Při další položce vleže se však nenápadně posunul vzhůru, a když i poslední střelbu vestoje zvládl v tempu a bez chyby, vrátil se mezi adepty na medaili.

Šlesingr ztrácel na v té době druhého Nikolaje Kruglova z Ruska deset vteřin, ale vynikajícím finišem v závěrečných kilometrech na něj najel neuvěřitelných 24 vteřin a v cíli se dostal před něj. O pár chvil později však přijel na stadion Greis a díky nejrychlejšímu běžeckému času se vyhoupl do čela pořadí.

Z toho jej zanedlouho sesadil bezchybně střílející Poirée a Šlesingr se současně propadl na bronzovou pozici. Pak mu nezbývalo než čekat, jak si povedou další soupeři Andresen a dvojnásobný mistr světa z Anterselvy Nor Ole Einar Björndalen.

Norský fenomén vypadl ze hry záhy, protože hned na první střelbě třikrát minul. Zato Andresen střílel nečekaně přesně a po poslední "stojce" měl na Šlesingra k dobru šest vteřin. Začal ale tuhnout a ztrácet a na závěrečném mezičase před cílem na Šlesingra už o jednu vteřinu nestačil. Nepomohly mu ani informace od norským servismanů u trati.

Přes mohutný sprint protnul Andresen cílovou pásku o 1,9 vteřiny později než Šlesingr, který se díky bronzu stal nejlepším českým biatlonistou v historii. Žádný jiný z mužů totiž nezískal ze světového šampionátu dva nebo více cenných kovů z individuálního závodu.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!