Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Slibovaná rychlobruslařská hala pro Sáblíkovou spí a spí

Sport

  6:17
PRAHA - O stavbě rychlobruslařské haly ve Velkém Oseku se mělo rozhodnout s konečnou platností v červnu. Prázdniny se ale přehouply do druhé poloviny a nápad, který by měl pomoci i olympijské šampionce Martině Sáblíkové, dál spí. Hluboce, jako Šípková Růženka.

Sáblíková při tréniku. foto: Reuters

Starosta Velkého Oseku Jiří Otta přesto, pln optimismu, dál tvrdí, že je vše na dobré cestě: "Stále jednáme, jsme s investory v kontaktu, ale nechci na ně nějak zvlášť tlačit. Jestli tady budou investovat, je totiž čistě jejich vůle."

Jméno investora zůstává tajné
Kdo jsou ale oni tajemní investoři, obestření podivnou mlhou, s nimiž se od nepaměti stále jen jedná a jedná, přičemž výsledek zůstává nulový? Jiří Otta vysvětluje, že jejich identitu neprozradí hlavně kvůli tomu, aby je nezačal kdekdo otravovat...

Trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák se na jaře nechal slyšet, že když se hala nezačne do roka stavět, dost možná i se svým zářivým klenotem opustí republiku.  V těchto dnech už ale ostří své úvahy notně obrušuje.  "O něčem podobném bych asi uvažoval, kdybych cítil vůči rychlobruslení silnou averzi a nechuť pro něj něco udělat. Pak by nemělo smysl se dál pokoušet o to, být nejlepší na světě," vysvětluje.

Jenže podmínky se prý v jeho skupině spíše vylepšují, než zhoršují. Novák vnímá zájem funkcionářů ze svazu i dalších lidí pohybujících se v jeho blízkosti. "Takže ten svůj výrok o odchodu do zahraničí nejspíš přehodnotím," usmívá se.

Starosta Velkého Oseku sází i na výsledky voleb a věří, že nová vládní garnitura by mohla usínající myšlenku s halou oživit. "Doufám, že přístup nové vlády bude v téhle věci daleko konstruktivnější než u jejích předchůdců. Určitě by bylo prospěšnější, kdyby se tady vytvářely spíše podmínky pro sport, než aby se stavěly nové věznice a centra na převýchovu feťáků," povídá rázně.

Podobný názor sdílí i Petr Novák. "Sice se situace kolem stavby momentálně zdá zvláštní, já ale věřím, že ve chvíli, kdy trojkoalice dostane důvěru, se věci začnou hýbat." Přes to přese všechno se ale stále dokola nabízí i vlezlá otázka, zda nebude provoz případné haly neúnosně drahý.

"Novináři občas píší, že někam na prérii do Velkého Oseka nikdo nebude jezdit. Třeba v Moskvě jsme ale do haly putovali klidně hodinu a půl. Do velkého města mezi auta a tramvaje nikdo moc za tréninkem jezdit nebude, na vesnici, která je navíc kousek za Prahou, ale určitě ano," věří Novák.

"Rychlobruslení se ve světě v poslední době postavilo na nohy i díky kolečkářům, kteří v létě blázní na silnicích a stezkách – a v zimě chtějí pro změnu bruslit. My jim ale bohužel nemůžeme nabídnout nic. Zatím..."

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...