Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Slovák Sagan vyhrál šestou etapu Vuelty v režii Liquigasu

Sport

  18:11
CÓRDOBA - Mladý slovenský cyklista Peter Sagan vyhrál šestou etapu Vuelty a připsal si první triumf na závodech Grand Tour. V čele průběžného pořadí zůstal Francouz Sylvain Chavanel, který dnes dojel desátý se ztrátou 17 sekund.

Uprostřed Sagan, Vuelta. foto: Reuters

Závěr etapy dlouhé 197 km zcela ovládla stáj Liquigas, za kterou závodil do loňské sezony Roman Kreuziger. Čtveřice jezdců italského týmu spolu se Španělem Lastrasem z Movistaru se v ulicích cílového města Córdoby odpoutala v rychlém sjezdu od hlavního pole a ve finiši se utkali o vítězství.

Nejrychlejší byl jednadvacetiletý Sagan, který už dříve prokázal své spurtérské kvality etapovými triumfy na závodech Paříž-Nice, Kolem Romandie či Kolem Švýcarska. Rodák ze Žiliny přezdívaný Terminator projel cílem následován Lastrasem a týmovým kolegou Valeriem Agnolim. Třetí skončil další Ital a obhájce prvenství Vincenzo Nibali, jenž se posunul v celkovém pořadí na třetí místo a snížil svou ztrátu na Chavanela na 16 sekund.

"Chtěli jsme se vyhnout pádu"
"Chtěli jsme dostat Nibaliho ještě víc dopředu (kvůli bonifikaci), ale i tak to byl výborný týmový výkon. Ideální by bylo, kdyby Nibali vyhrál, ale musel jsem zabránit ve vítězství Lastrasovi," komentoval nadmíru úspěšný závěr Liquigasu Sagan.

"Neplánovali jsme v tom sjezdu zaútočit, jen jsme se snažili držet vpředu, abychom se vyhnuli pádu. Najednou jsme zjistili, že máme šanci něco najet a vyhrát etapu. Bylo to jako časovka družstev. Mít čtyři jezdce v první pětce, to se jen tak nepovede," liboval si Sagan, jehož úkolem je především pomáhat Nibalimu. "Tohle je pro mě skvělá chvíle. Doufám, že to není naše poslední vítězství," dodal po svém dvanáctém prvenství v sezoně.

Cyklistický závod Vuelta:

6. etapa Úbeda - Córdoba (196,8 km): 1. Sagan (SR) 4:38:22, 2. Lastras (Šp.), 3. Agnoli, 4. Nibali všichni stejný čas, 5. Capecchi (všichni It.) -3, 6. Fuglsang (Dán.), 7. Rodríguez (Šp.), 8. Bruseghin (It.), 9. Moncoutié, 10. Sylvain Chavanel (oba Fr.) všichni -17.

Průběžné pořadí: 1. Sylvain Chavanel (Fr.) 22:41:13, 2. Moreno (Šp.) -15, 3. Nibali -16, 4. Rodríguez -23, 5. Fuglsang -25, 6. Kessiakoff (Švéd.) -41, 7. Monfort -44, 8. Van den Broeck (oba Belg.), 9. Pardilla (Šp.) oba -49, 10. Bruseghin (It.) -52.

Autor: