Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Slovenská hvězda se loučí. ‚V biografii budu upřímná. Bez servítek,‘ říká Velez Zuzulová

Sport

  11:59
PRAHA - Už na startu vítězně zvedala ruce k nebi. Oděna do slovenského národního kroje poté najížděla jednotlivé slalomové branky netypicky zeširoka, v exhibičním tempu. Neopomněla ani povinné zastávky: u otce a trenéra Timoteje i manžela Romaina.

Slovenka Veronika Velez-Zuzulová ve slalomu Světového poháru. foto: ČTK/AP

Nejlepší slovenská lyžařka všech dob se před týdnem v německém Ofterschwangu definitivně rozloučila s bohatou, úspěšnou, ale také někdy velmi komplikovanou kariérou.

„Nechci nyní příliš bilancovat. Rozhodně bych to nezvládla dvěma větami,“ vyprávěla Velez Zuzulová. Svých sedmnáct sezon ve Světovém poháru i nedávné problémy se svazem plánuje detailně popsat v chystané biografii. „Bez servítků a diplomacie. Budu upřímná,“ slibuje.

K lyžím byla Velez Zuzulová vedena odmala. Když jí byly tři roky, otec zrovna v Bratislavě zakládal první soukromý lyžařský klub. Později spolu procestovali desetitisíce kilometrů ve Škodě 120.

Slavnostní zahájení OH 2018: Veronika Velezová-Zuzulová v čele slovenské...
Stupně vítězů obsadily obsadily jen ženy narozené v Československu - (zleva)...

Za sněhem jezdili nejčastěji do Rakouska, kde se jim místní často posmívali. Kvůli nedostatku peněz spali v autě nebo ve stanu. „Na hotel nezbývaly peníze. A lyže jsem měla z půjčovny,“ vzpomíná.

Od pionýrských začátků se ale odrazila mezi nejuznávanější slalomářky světa. V SP si připsala pět vítězství, třicetkrát stála na stupních vítězů. V celkovém hodnocení slalomu brala dvě druhá místa, jednou byla třetí. Jen vytoužený malý křišťálový glóbus a olympijská medaile Velez Zuzulové unikaly. „Nemám se ale za co stydět,“ ohlédla se.

Jenže ne vždy rozdávala úsměvy. Dlouhé spory vedla Velez Zuzulová i další krajané se Slovenskou lyžařskou asociací (SLA) kvůli sponzorským smlouvám, do kterých chtěl svaz zasahovat. A to i přesto, že se na přípravě Velez Zuzulové finančně nepodílel.

SLA jí tehdy dokonce hrozila zákazem startu v SP. „To je pro silné žaludky,“ komentovala tehdy slovenská hvězda. Později spory mezi oběma stranami alespoň navenek utichly.

Trpké chvíle ale vždy přebíjely ty veselejší. Po podnicích Světového poháru často kočovala s rakouským týmem, skvělý vztah udržovala i s českou slalomářkou Šárkou Strachovou.

„Prožily jsme toho spolu víc než dost,“ povídala Velez Zuzulová o sepětí s o rok mladší parťačkou, jež loni profesionální kariéru ukončila.

Zatímco Strachová zamířila na mateřskou, slovenská hvězda si prodloužila kariéru až do olympiády v Pchjongčchangu. Jenže před sezonou si vážně poranila koleno, na svah se sice dokázala vrátit v lednu, v Jižní Koreji to ale na víc než sedmnácté místo nestačilo. „Tělo přestalo fungovat,“ řekla.

Ve 33 letech se tak musela rozloučit se znamenitou kariérou.

Autor:

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč