Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slovensko-polské bitvy v Oktagonu. Bude na Mikuláše nadělovat Pirát, nebo tichý Bryczek?

OKTAGON MMA foto: czechfighters.cz

V úterý představil Oktagon MMA svůj podzimní program. Většinu fanoušků i novinářů zajímal především duel Karlose Vémoly s Vaškem Mikuláškem, ke kterému dojde na turnaji Oktagon 17 až 17. října v Brně. Nesmírně zajímavá bitva se ale uskuteční o šest týdnů později, na devatenáctém galavečeru této organizace 5. prosince na Slovensku.
  7:09

Česko-slovenská scéna MMA momentálně patří Oktagonu. Ta polská dlouhodobě extrémně silné KSW, v Rusku pak stále více vládne RCC. Tyto pořádky se ale brzo mohou trochu změnit. Respektive může dojít k zajímavým střetům těchto promotérských obrů.

Dvojice Poláků Mateusz Legierski a Robert Bryczek sice odstartovala kariéry v menší PLMMA, ovšem v posledních měsících o sobě dávají vědět právě v Oktagonu (a po očku je sledují také v KSW).

OKTAGON MMA
OKTAGON MMA

Prvně jmenovaný bijec z lesů v okolí Koniakowa zatím mezi profíky neprohrál a nahání slovenskou hvězdu Lajoše Kleina, který má na své pažbě už dva polské skalpy. Není to tak dávno, co si návštěvu Prahy zpříjemnil podpisem manažerské smlouvy s právníkem Michalem Dittrichem, stojícím třeba i za dvojicí Karlos Vémola – Michal Martínkem. A mužem, který se chce v bojových sportech angažovat více než jen právním servisem zápasníkům.

A česko-polská spolupráce při nahánění slovenských rivalů pak zafungovala natolik, že si aktuální zastávku v české metropoli protáhl také třicetiletý Robert Bryczek, aby učinil stejný krok, jako jeho o šest let mladší kamarád.

Fanoušci se mají rozhodně nač těšit. Zatímco Legierski je věčně usměvavé sluníčko, Bryczek emoce příliš najevo nedává. Alespoň na oficiálních akcích. Důkaz? Ona tiskovka v hotelu Pyramida.

Zatímco jeho rozverný protivník Samuel „Pirát“ Krištofič, který se zkoušce v Undegroundu vrací plnohodnotně do oktagonu po více jak roce, s mikrofonem (teda ve chvíli, kdy si půjčil funkční od vedle sedícího podobně nastaveného Mikuláška) předváděl své obvyklé hříčky, Bryczek nehnul brvou.

„Zápas s Čepem v hlavě nemám. Já tam nemám nic, vzduchoprázdno. Mám tam zápas s Robertem, soustředím se jen na něj. Beru to tak, že až ho porazím, budu moct jít rovnou o titul. Získám pás ve velteru (od 77 kg) a pak se uvidím,“ zareagoval na otázku z publika.

Odpověď naprosto klidného rodák z Bielska Bialy? „Myslím, že by měl přestat plánovat, co bude po našem zápase.“

Robert: „Já myslím, že by Pirát měl přestat plánovat, co bude po našem zápase.

Pirát: „Já si dělám plány až po zápase. Já už jsem v hlavě po zápase. Vzduchoprázdno, jak jsem řekl.“

Robert: „Jen ve tvé hlavě.“

Pirát: „Moje vzduchoprázdno tomu nerozumí… Jo tak, vždyť není, jasně, zápas je před námi.“

Zatímco se celý sál bavil, a to včetně jeho polského manažera Amadeusze Rybicy, Bryczek seděl nehnutě a upřeně se díval před sebe. Vlastně jediný úsměv během více než dvouhodinové tiskovky na jeho tváři zahrál až poté, co při staredownu od sebe odtrhli s Kristofičem své pohledy.

A i z něj muselo zamrazit… „Je to fakt těžký soupeř na rozjezd po takto dlouhé době,“ uznal poté také sám slovenský „Pirát“.

Postará se česko-polská manažerská klika Dittrich-Rybica o porážky slovenských hvězd? Jako první dostane šanci už přesně za dva měsíce Bryczek, který v Oktagonu zapsal dvě výhry – včetně té nad titulovým vyzývatelem Davida Kozmy Matém Kerteszem – a jednu prohru.

Jak tahle „Mikulášská nadílka“ dopadne?