130 let

Ruský brankář Bobrovskij odráží jednu ze střel. | foto: ČTK/AP

Rusové senzaci nedopustili. Sborná porazila Norsko a je ve čtvrtfinále

Sport
  •   11:29
SOČI - Hokejisté domácího Ruska zdolali v osmifinále olympijských her v Soči Norsko 4:0 a ve středu je čeká od 13:30 SEČ souboj o semifinále s Finskem. Vítězství sborné zařídil třemi body za dvě branky a jednu asistenci Alexandr Radulov, tři přihrávky zaznamenal Pavel Dacjuk. Gólman Sergej Bobrovskij vychytal poprvé na turnaji čisté konto.

Hokejisté domácího Ruska zdolali v osmifinále olympijských her v Soči Norsko 4:0 a ve středu je čeká od 13:30 SEČ souboj o semifinále s Finskem. Vítězství sborné zařídil třemi body za dvě branky a jednu asistenci Alexandr Radulov, tři přihrávky zaznamenal Pavel Dacjuk. Gólman Sergej Bobrovskij vychytal poprvé na turnaji čisté konto.

Norové nastoupili bez své největší hvězdy - útočníka Zuccarella Aasena z New Yorku Rangers, který si v minulém utkání s Rakouskem zranil ruku. Přesto s favoritem, který zatím na turnaji nehraje podle přestav, drželi dlouho krok.

Sborná Nory přehrávala, ale do šancí se nedostávala. Bobrovskij měl práci v polovině úvodní části při Malkinově trestu. Norové se ubránili při Bonsaksenově vyloučení. V 19. minutě nejdříve prověřil ruského gólmana Trygg, na druhé straně měl šanci Sjomin.

V úvodu druhé časti neuspěli Ovečkin a Sjomin, ale ve 25. minutě se Rusko dostalo šťastně do vedení. Radulov objel branku a jeho nahození se odrazilo od Hölosovy brusle za Haugenova záda.

Tým kouče Zinetuly Biljaletdinova zvýšil v 38. minutě a byl u toho opět Radulov. Jeho tečovaný bekhendový pokus se odrazil od pravé tyče a Kovalčuk pohotově dorazil puk do prázdné branky.

"Hráli jsme podle našeho plánu, ale měli jsme smůlu, která nás podle mého názoru provázela celý turnaj. Nebýt těch dvou tečí ve druhé třetině, mohli jsme mít docela dobrou šanci," prohlásil brankář Lars Haugen.

"V první třetině jsme dobře bránili a pak jsme dostali dva góly, které byly pro Rusy takové šťastné. Na druhou stranu dobré týmy mají štěstí. My jsme taky měli šance, ale nevyužili jsme je, takže můžeme vinit jen sami sebe," řekl norský útočník Patrick Thoresen z Petrohradu.

Na začátku závěrečného dějství pykal Mathis Olimb, ale Ovečkin znovu neprotrhl střeleckou smůlu. Nejlepší kanonýr NHL se zatím trefil jen jednou v úvodním duelu se Slovinskem. "Snažím se dávat góly, ale když se to nedaří, hraju pro mužstvo," uvedl Ovečkin. "Vytváříme si šance, ale neproměňujeme je. Ve stoprocentních šancích musíme trefit bránu. Týká se to mě, Sjomina, Malkina a kohokoliv jiného," doplnil Ovečkin.

V jedné šanci v úniku byl Ovečkin při zakončení podražen, ale sudí Piechaczek s Pollockem faul nezapískali. Do další příležitosti se prokličkoval Dacjuk. V 59. minutě už se trefil při power play do prázdné branky Radulov a 41 sekund před koncem ještě překonal Haugena Těreščenko. Norové skončí na turnaji na posledním 12. místě.

Sborná chce naoopak útočit na zlato. V cestě jim teď jako další překážka stojí Finsko. "Mají dobrý tým, kvalitní brankáře, ale my musíme najít cestu, jak je porazit, abychom měli šanci turnaj vyhrát. Myslím, že se každý zápas zlepšujeme. Už se Slovenskem jsme hráli dobře a měli jsme hodně šancí, ale nedáváme tolik gólů," uvedl Ilja Kovalčuk. Na druhou stranu sborná na turnaji neinkasovala už 140 minut a 11 vteřin.

Slovinci si poradili s Rakouskem, Lotyši překvapili Švýcarsko

Svěřenci kouče Matjaže Kopitara vyhráli zásluhou pevné obrany a produktivního útoku. Góly dali Anže Kopitar, Jan Urbas, Sabahudin Kovačevič a Jan Muršak, čisté konto vychytal Robert Kristan. Ve večerním utkání se radoval outsider, Lotyšsko udělalo velký krok k postupu v úvodních 12 minutách, kdy mu zajistili dvoubrankový náskok Oskars Bartulis a Lauris Darzinš. Vicemistři světa sice snížili gólem Martina Plüsse, poslední slovo měl však při power play opět Darzinš a zajistil svému týmu historicky nejlepší umístění na OH. Vítěze ve středu čeká obhájce zlata Kanada, pro Švýcary turnaj končí.

Osmifinále hokejového turnaje mužů

Rusko - Norsko 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 25. A. Radulov (Dacjuk), 38. Kovalčuk (A. Radulov, Dacjuk), 59. A. Radulov (Dacjuk), 60. Těreščenko (Tichonov, Tarasenko). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Pollock (Kan.) - McElman (USA), Valach (SR). Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 11.423.

Slovinsko - Rakousko 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. A. Kopitar (Tičar, Jeglič), 12. Urbas (Kovačevič), 24. Kovačevič (D. Rodman, Muršak), 58. Muršak (D. Rodman). Rozhodčí: Šindler (ČR), Jackson - George, Woodworth (všichni USA). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 6821.

Švýcarsko - Lotyšsko 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 36. Plüss (Suri) - 9. Bartulis (Daugavinš, Girgensons), 12. Darzinš (M. Redlihs), 59. Darzinš (Pavlovs, Masalskis). Rozhodčí: Leggo (USA), Rönn (Fin.) - Kovachik (Kan.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Diváci: 7912.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK