130 let
Slovinský hráč Luka Dončič.

Slovinský hráč Luka Dončič. | foto: Reuters

Slovinec Dončič dovedl basketbalisty Dallasu k výhře v texaském derby

Sport
  •   9:01
NEW YORK - Basketbalisté Dallasu vyhráli zejména zásluhou Luky Dončiče texaské derby v Houstonu 137:123 a zaznamenali v NBA páté vítězství za sebou. Slovinský rozehrávač se v duelu dvou ofenzivně laděných týmů zaskvěl 41 body, 10 asistencemi a šesti doskoky a v jeho prospěch vyzněl i střelecký souboj dvou nejlepších kanonýrů soutěže s Jamesem Hardenem. Lídr Rockets útočil na triple double, k němuž mu chyběl jediný doskok. Připsal si 11 asistencí a 32 bodů, trefil ale jen dvě z 15 tříbodových střel.

Adetokunbo v NBA dovedl Milwaukee k šesté výhře za sebou, New Orleans zdolalo Phoenix

Mavericks potřetí v řadě nastříleli alespoň 137 bodů, v jednu chvíli vedli až o 22, a i když devět minut před koncem dovolili domácím přiblížit se na pouhých pět bodů, závěr si pohlídali. Rockets prohráli po předchozích osmi výhrách potřetí za sebou.

Dallas už v první čtvrtině nastřílel 45 bodů. „Začátek nás odrovnal,“ uznal křídelní hráč Houstonu P.J. Tucker. Trenér hostů Rick Carlisle ale vítězství nepřeceňoval: „Není sporu o tom, že si hráči zaslouží kredit. Vybojovali velké vítězství proti skvělému týmu. Ale jede se dál,“ řekl.

Satoranský výborným výkonem pomohl v NBA Chicagu k páté výhře, Houston přišel o vítěznou sérii

Dončič už počtvrté za sebou nastřádal nejméně 30 bodů a 10 asistencí. Po 16 odehraných zápasech má průměry 30,6 bodu, 10,1 doskoku a 9,8 asistence. Takovou bilanci (30+10+9) měl v této fázi ligy naposledy Oscar Robertson v sezoně 1961/62.

Dallas se teď dělí o čtvrté místo v Západní konferenci, v níž popáté v řadě uspěl i druhý Denver, jenž zdolal Phoenix 116:104. A pátý triumf za sebou vybojovali i třetí Los Angeles Clippers, kteří porazili New Orleans 134:109. Montrezl Harrell vyrovnal svůj osobní střelecký rekord 34 body, k tomu doskočil 12 míčů.Dallas dále táhli Tim Hardaway se sezonním maximem 31 bodů a Kristaps Porzingis s 23 body a 13 doskoky. Hardena podpořil Russell Westbrook 27 body, Clint Capela přidal k 21 bodům i 22 doskočených míčů.

Autor: ČTK