130 let

Šmicer slaví podruhé. | foto: ČTK

Šmicer: Je to úspěch, na kterém se dá stavět

Sport
  •   9:03
PRAHA - Před třemi týdny věřil po sérii selhání maximálně ve druhé místo za Spartou. V sobotu musel rád uznat svůj omyl. Po zvratu v závěru fotbalové ligy záložník Slavie Vladimír Šmicer (34) společně se spoluhráči zvedl nad hlavu mistrovský pohár.

"Sice jsme očekávali, že to budeme mít na jaře jednodušší, ale nakonec se nám podařilo, co jsme si předsevzali,“ shrnul úspěšnou sezonu jediný pamětník předchozího slávistického titulu z roku 1996.

Kam řadíte tento úspěch?
Určitě hodně vysoko.  Moc ligových titulů jsem nevyhrával, spíš poháry. Je to teprve můj třetí.

Svazovala vás před posledním krokem nervozita?
Možná se to nezdá, ale trochu ano. Čím je člověk starší, tím si uvědomuje, že moc příležitostí něco vyhrát už nebude. Uklidňovaly mě zprávy o tom, že Sparta v Liberci prohrává.

Kam se Slavia posunula za poslední rok od vašeho návratu?
Ukázali jsme, že se dobrá práce vyplácí, i když jsme měli i hodně štěstí. Pokud chceme být ještě lepší, musíme přidat. Mužstvo má hodně rezerv, Potřebovali bychom hrát každý rok Ligu mistrů, což nebude lehký. Titul musíme brát teprve jako začátek něčeho, na čem se dá stavět. V oblacích z něho moc nejsme, protože nám tak trochu spadl do klína.

Kdy přišel zlom, který vás nasměroval?
I když to tak nevypadalo, naše domácí porážka s Žižkovem ublížila spíš Spartě. Ztratila koncentraci, prohrála dvě utkání doma, Řepa se nechal vyloučit proti Brnu, to asi rozhodlo.

V posledních měsících se mluvilo ale i o napětí v kabině Slavie. Co o tom můžete říct nyní?
V zimě jsme koupili sedm nových hráčů, jeden klíčový nám naopak odešel. Bylo vidět, že chvíli potrvá, než si na hřišti všechno úplně sedne. Když se nedaří, tak vznikají stresové situace. Tak to přece funguje všude, nejen ve fotbale. Chybou bylo, že se to objevilo v novinách.

V létě půjdete do nového ročníku jako obhájci titulu. Bude u toho i Vladimír Šmicer?
Pracoval jsem dost dlouho, abych si mohl těch pár zápasů zahrát. Přál bych si zkusit ještě rok, ale mám za sebou hodně zranění. Teď titul oslavíme, odpočineme si, já se pak zajedu podívat na EURO jako komentátor. Věřím, že přípravu začnu normálně ve Slavii a udělám si nějakou smlouvu, abych to měl už jako potěšení. Mým přáním je hrát dál. Láká mě nový stadion. Mužstvo bude ještě silnější.

Případný návrat Patrika Bergera hraje ve vašem rozhodování také roli?
Kdyby se to povedlo, znamenalo by to další motivaci navíc. Dokud mě to bude bavit, tak chci hrát.

Dokážete porovnat právě získaný titul s tím, který jste se Slavií vybojoval před 12 lety?
Tehdy se tu sešlo velmi kvalitní mužstvo, rozdíl mezi námi a ostatními byl daleko větší. Letos to bylo vyrovnanější. Kromě nás a Sparty hrály na jaře výborně také Ostrava a Brno.

A jak dopadne srovnání atmosféry při oslavách?
Minule jsme slavili po porážce 0:3, ale bylo to mnohem očekávanější. Tentokrát to bylo naopak hodně překvapivé.

Autor: Petr Adam