Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Šmicer zařídil vítězství nad Norskem

Sport

  22:56
OSLO - Čeští fotbalisté se přiblížili postupu na mistrovství světa. Naděje reprezentace zvýšil svým gólem v 32. minutě zápasu s Norskem Vladimír Šmicr, který svou brankou rozhodl o vítězství Česka nad Norkem 1:0. Odveta se hraje ve středu 16. listopadu v Praze.

Radost po gólu Tomáše Galáska, který zajistil vítězství nad Norskem. foto: Petr David JosekČTK

Čeští fotbalisté však hned po děkovačce s diváky upozorňovali, že dnešní výhra ještě nic neznamená. Udělali jsme jen první krok k postupu, prohlašovali svorně.

"Teď nemáme na oslavy čas, naše práce ještě nebyla dokonána, byl to jen první poločas," prohlásil reprezentační kouč Karel Brückner, který vítězstvím dostal pěkný dárek ke svým 66. narozeninám.

Brückner pochválil hráče za nezměrnou vůli, s níž šli za výhrou. Tým výtečně táhl navrátilec Pavel Nedvěd, stejně jako současný kapitán Tomáš Galásek, či David Rozehnal. "O Nedvědovi ani nemusím mluvit, to bylo naprosto přesvědčující. Byl dominantní a transparentní," liboval si trenér.

Hru prý ovlivnilo špatné hřiště. "Vypořádali jsme se se záludnostmi terénu, ostatní věci jsme zvládli podle našeho plánu," prohlásil kouč.

Hrdinou večera byl Vladimír Šmicer, který nejenže vstřelil jediný gól utkání, ale po odchodu Baroše se sám statečně bil na hrotu ofenzivy.

Domácí prý byli hodně nepříjemní a o přestávce se hráči přesvědčovali, že musí odehrát i druhou polovinu zápasu stejným způsobem. "A rozhodnuto není ani teď. Norové se jen tak nevzdají, budou ještě hodně nebezpeční, budou kousat," mínil Šmicer.

Těžký zápas měl za sebou také Marek Jankulovski, který stačil i v závěru zápasu nabíhat na pasy podél postraních čar. Důležité prý bylo obutí. "Vzali jsme si největší možné kolíky, a přesto bylo těžké udržet stabilitu. Hráli jsme ale zodpovědně a jsme jen kousek od velkého snu," prohlásil Jankulovski, který netušil o trenérových narozeninách.

"Opravdu? Tak to je pro něj nejlepší dárek," usmíval se levý obránce.

Nedvěda se novináři nedočkali, po zápase musel k dopingové kontrole, stejně jako Jan Polák. Zato David Rozehnal mohl podrobně líčit souboje s obávaným střelcem Carewem. "Souboje s
Carewem byly těžké, ale hodně jsme si pomáhali. Vždy jsme na něho byli dva, někdy i tři a pak to klapalo, neměl žádný prostor," uvedl stoper, který očekával velkou bitvu.

"I proto byla důležitá také psychická příprava, bylo to před zápasem hodně těžké, ale nakonec jsme to podle mého zvládli, jak bylo třeba," řekl Rozehnal.

Trenér Aage Hareide byl porážkou očividně zaskočen. Před zápasem rozdával optimistická prohlášení, která se ale nepovedlo realizovat. "Češi odehráli dobrý zápas, hlavně Rosický s Nedvědem nám dělali problémy. Záloha musela hodně pracovat dozadu a nezbývalo jí tolik prostoru na ofenzivu," uvedl smutně.

Norský kouč prý věděl, že soupeř bude nejsilnější v brejcích. "A jeden z nich jim vyšel dokonale," zmínil rozhodující okamžik zápasu. Své hráče připravoval na standardní situace, z nichž chtěl Čechy zaskočit, ale nepodařilo se. "Oni se s nimi vyrovnali," prohlásil Hareide.

Výsledek:
Branka: 32. Šmicer.
Rozhodčí: Busacca - Buragina, Arnet (všichni Švýc.).
ŽK: Braaten - Nedvěd, Galásek, Jankulovski.
Diváci: 24.264.

Sestavy:
Norsko: Myhre - Bergdölmo, Hagen, Hangeland, Riise - Solli (46. Braaten), Grindheim (87. Strömstand), Hästad, Pedersen - Carew, Iversen (79. Ärst).
Trenér: Hareide.

Česká republika: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Poborský, Galásek, Rosický (88. Jarošík), Nedvěd, Šmicer (79. Heinz) - Baroš (61. Polák). 
Trenér: Brückner.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!