130 let
Charlie Whiting zemřel ve věku 66 let.

Charlie Whiting zemřel ve věku 66 let. | foto: Reuters

Smrt dlouholetého ředitele otřásla formulí 1. Bude se Velká cena Austrálie rušit?

Sport
  •   10:06
PRAHA - Smrt dlouholetého ředitele závodu formule 1 Charlieho Whitinga otřásla motoristickým světem. Jenže co se s královnou motorsportu stane, když už za tři dny má začít Velkou cenou Austrálie?

Zemřel ředitel závodů formule 1 Whiting. Tři dny před startem sezony

Šestašedesátiletý funkcionář byl jednou z nejvýraznějších a nejdůležitějších postav celého šampionátu. Ve čtvrtek ráno jej právě v Austrálii postihla plicní embolie, a na záchranu bylo příliš pozdě.

„Byl to fantastický představitel našeho sportu a opravdový ochránce našich zájmů. Všichni z nás, kteří jej poznali, budou určitě postrádat jeho smysl pro humor a laskavý úsměv,“ přiznal šéf týmu Red Bull Christian Horner.

14.března 2019 v 08:12, příspěvek archivován: 14.března 2019 v 10:00

Really sad to hear about the passing of Charlie Whiting. He cared so much for us drivers! For our safety and for trying to keep things fair out on track. My thoughts are especially you, Mrs. Whiting and your children. #ThankYouCharlie #CharlieWithing

Celý svět se ale ptá na dvě zásadní otázky.

Bude Velká cena Austrálie zrušena?

Rozhodně ne. Šéfové F1 hodlají dodržet přesný harmonogram závodů, jak byl Whitingem a dalšími naplánován, jen přibudou pocty a vzpomínky na zesnulého ředitele. První tréninky jsou na programu v pátek, v sobotu bude následovat kvalifikace, v neděli závod. Novinář Rachel Brookes očekává plynulý průběh. „Světla skočí do zelené, závodění bude normálně pokračovat,“ přiznal Brookes v rozhovoru pro Sky Sports.

14.března 2019 v 05:39, příspěvek archivován: 14.března 2019 v 10:00

Just arrived in Melbourne to the terrible news about the passing of Charlie Whiting. Charlie was one of the best and most respected figures in @F1 , and above all a great person. It’s a great loss for our sport. He will be deeply missed! All my thoughts are with his family. RIP https://t.co/uZIzj1NDnZ

Kdo bude ředitelem závodu?

To zatím není jisté, alespoň minimálně pro Velkou cenu Austrálie. Už v minulosti Světová automobilová federace potvrdila, že se chystá na konec kariéry Charlieho Whitinga. Ve funkci jej měl nahradit bývalý zástupce ředitele závodů v místní sérii V8 Supercars Michael Masi, a to na začátku roku 2020. Jenže ten zatím stále pracuje jako jeden z pořadatelů formule E, nicméně jeho nástup do F1 může být za současných okolností uspíšen.

Autor: Jan Krejcar