Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Soči je zapomenuto. Curleři myslí na historické umístění na MS

Sport

  9:00
PRAHA - Neúspěch v boji o Soči je přebolel, nejlepší čeští curleři se znovu hlásí o slovo. V úterý odlétají do Pekingu, kde v sobotu začínají boje o světové medaile. Pro tým kolem bratrů Snítilových to bude již šestý šampionát a hráči se hodlají porvat o nejlepší umístění v historii.

Jiří Snítil pozoruje dráhu kamene na MS v kanadské Victorii v zápase s Finskem. foto: Reuters

"Chceme se pokusit o postup do závěrečného play off, což znamená do čtyřky," říká Jiří Snítil, vůdčí osobnost týmu. "Loni v Kanadě nám to uniklo o jedinou výhru v základní části, teď cítíme novou příležitost," dodal skip party, jejímž dosud nejlepším umístěním na MS byla dvě osmá místa z let 2011 a 2013.

Nejprve se ovšem museli vypořádat se zklamáním z prosince, kdy jim v dodatečné olympijské kvalifikaci ve Füssenu těsně unikla účast v Soči.

Čeští curleři na MS

2008 - 12. místo
2009 - 11.
2011 -  8.
2012 - 12.
2013 -  8.

"Nebylo lehké začít znovu trénovat, mně osobně se nechtělo vůbec. A když už jsem si říkal, že začínáme být v pohodě, přišla olympiáda a několik našich exhibic v olympijském parku v Praze na Letné. Tam se náš neúspěch začal probírat znovu, lidi nám pořád připomínali, jakou jsme měli smůlu a podobně, prostě nás to pronásledovalo. Ale ty časy jsou pryč a curling nás už zase baví a těší," dodává Snítil.

"Dovolená" v Pekingu

Čínu navštíví čeští curleři poprvé. "Je to pro nás velká neznámá, jsme zvědavi na kvalitu ledu, na organizaci. Taky na to, kolik tam bude chodit na zápasy lidí - loni v Kanadě, kolébce curlingu, mívaly zápasy pětitisícovou kulisu," přibližuje Snítil, zatímco jeho bratr Martin, další člen týmu, uvažuje podobně. "Nejspíš to pro nás bude nový svět, ale moc z něho asi neuvidíme. Vždyť náš pobyt se zpravidla zúží na relaci hotel - hala a zpět," usmívá se.

Postup mezi nejlepší čtyři týmy prý není nereálný. "A jaké jiné cíle bychom si měli dávat? Za ty roky jsme už něco zkušeností pobrali, přece tam s naší vyzrálostí nepojedeme s tím, že chceme být osmí nebo desátí. Nehledě na to, že některé týmy tam po olympiádě nepřijedou v nejsilnějším složení. Tak kdy jindy, než teď?" přemítá Jiří Snítil. "Hrajeme ve velké pohodě a to je důležité," doplňuje jeho batr Martin.

Jiří Snítil se po neúspěchu v olympijské kvalifikaci vyjádřil, že po Pekingu zváží svoje další působení v reprezentačním týmu. "Ty myšlenky už jsou pryč. Pevně věřím, že se dostaneme na příští olympiádu," ujišťuje, že jeho olympijský sen trvá.

Bratři Snítilovi, podobně jako další členové týmu Jakub Bareš, Jindřich Kitzberger a Marek Vydra, si kvůli účasti na mistrovství světa vybírají dovolenou, případně ji kombinují s neplaceným volnem. "Ale to není žádná novinka, tak to děláme už roky," říkají reprezentanti.