130 let

Andre De Grasse a Usain Bolt. | foto: ČTK/AP

Šok: Bolt se křenil na De Grasse, Gatlin vypustil závěr a finále dvoustovky nepoběží

Sport
  •   3:25
RIO DE JANEIRO - Senzací skončila semifinále dvoustovky mužů. Zatímco Jamajčan Usain Bolt s vypuštěnými posledními 40 metry dokázal s přehledem vyhrát svůj běh ve skvělém čase 19,78 sekundy, jeho největšího rivala - Američana Justina Gatlina - stál podobný kousek postup do finále. Ve svém běhu skončil časem 20,13 sekundy až třetí a boj o medaile bude sledovat už jen coby divák.

Přitom dlouho to vypadalo, že všechno půjde dle přesně připraveného scénáře.

První semifinále opanoval časem 19,94 sekundy Američan Lashawn Merritt, těsně za ním si doběhl pro postup Francouz Christophe Lameitre.

V tom druhém bylo vlastně jasno už po 150 metrech. Jamajský obhájce zlata z posledních dvou olympijských setkání - Usain Bolt - mířil do cíle de facto už jen setrvačností, během „finiše“ si ještě stihl vyměňovat široké úsměvy s Kanaďanem Andrém De Grassem.

„Měl zpomalit. Říkal jsem mu: Co děláš, je to semifinále. Ale myslím, že na mě chtěl zatlačit. Byl jsem trochu lenivý, nevím proč, ale zvládl jsem to a postoupil,“ řekl Bolt, který drží neporazitelnost na dvoustovce na velkých akcích od roku 2007. Tvrdí, že si věří na překonání vlastního světového rekordu z roku 2009, který má hodnotu 19,19 sekundy.

Justin Gatlin.
Justin Gatlin.

Ten se na něj mocně s upřeným pohledem mocně dotahoval, Bolt si ale pohlídal, aby proťal cílovou pásku coby první. Čas? 19,78 sekundy!

Následoval poslední běh, ve kterém měl ukázat svaly Justin Gatlin, druhý muž letošních tabulek. A dlouho se mu to také dařilo. Zatáčku vyběhl jako první, následně zhruba 40 metrů před cílem zvolnil, aby pošetřil svůj kotník. Jenže trojice chrtů za ním se stejně jako De Grasse nehodlala vzdát.

A Gatlin jejich snahu brutálně podcenil! Sice se ještě pokusil nabrat rychlost, ale už bylo pozdě, cílem proběhl coby třetí časem 20,13 sekundy, když se před něj dostali Alonso Edwards z Panamy a nestárnoucí Nizozemec Churandy Martina. Jelikož ale byly předchozí dva běhy rychlejší, americký sprinter se do finále dvoustovky nepodívá.

„Mám potíže s kotníkem a nemohl jsem pořádně běžet,“ komentoval Gatlin svůj výkon 20,13. „Nebylo to pro mě úplné překvapení, protože už na stovce jsem viděl, že má bolesti a nemůže běžet naplno. Souvisí to s věkem. Závod na dvou tratích na velké akci proti mladým klukům je náročný,“ uvedl Bolt na adresu čtyřiatřicetiletého rivala, kterého porazil na stovce.

Sobě tak připravil prvotřídní šok, lidem na sociálních sítích pak živnou půdu pro doslova spršku vtípků a narážek...

Stovku a dvoustovku žen ovládla Thompsonová

Sprinterskou královnou olympijských her v Riu de Janeiro se stala Jamajčanka Elaine Thompsonová, která po stovce ovládla i závod na 200 metrů. Další atletická finále patřila Američankám, které ve skoku do dálky obsadily první dvě místa a v běhu na 100 metrů překážek si dokonce rozebraly všechny medaile. Dálku vyhrála Tianna Bartolettaová v osobním rekordu 717 centimetrů, krátké překážky zvládla nejlépe Brianna Rollinsová.

Elaine Thompsonová ovládla i dvoustovku

Tianna Bartolettová slaví dálkařské zlato a osobní rekord.

Thompsonová si připsala na olympiádě sprinterský double jako první žena od roku 1988, kdy se to v Soulu povedlo legendární Američance Florence Griffithové-Joynerové. Čtyřiadvacetiletá Jamajčanka zaběhla nejlepší letošní čas 21,78 a porazila úřadující mistryni světa na této trati Nizozemku Dafne Schippersovou, která byla o desetinu pomalejší.

Schippersová, která si před finále stovky poranila sval a doběhla pátá, vybojovala na dvoustovce svou první olympijskou medaili. Třetí skončila Američanka Tori Bowieová a získala druhý cenný kov v Riu po stříbru na stovce.

V naprostý americký triumf se proměnil závod na 100 metrů překážek, který poprvé v olympijské historii opanovaly tři reprezentantky z jedné země. Za mistryní světa z roku 2013 Briannou Rollinsovou, která zvítězila v čase 12,48, doběhly Nia Aliová (12,59) a Kristi Castlinová (12,61).

Slavící americké překážkářky.

Americké překážkářky zabraly kompletní stupně vítězů přesto, že po nezdaru v národní kvalifikaci v Riu chyběly Kendra Harrisonová, jež v červenci zaběhla světový rekord 12,20, i olympijská šampionka z Pekingu a stříbrná medailistka z Londýna Dawn Harperová. Na startu nebyla ani vítězka z Londýna Australanka Sally Pearsonová, která se zranila v tréninku.

Před čtyřmi roky skončila Tianna Bartolettaová v Londýně čtvrtá v běhu na 100 metrů a musela se spokojit „jen“ se zlatem ve štafetě na 4x100 metrů, v Riu si zklamání vynahradila v dálce. V předposlední sérii si dvojnásobná mistryně světa v této disciplíně posunula osobní rekord na 717 cm a porazila krajanku Brittney Reeseovou.

Obhájkyně vítězství se posledním pokusem zlepšila na 715 cm, ale porážku neodvrátila. Hranici sedmi metrů překonala i třetí Ivana Španovičová, která získala bronz v novém srbském rekordu 708 cm.

Darja Klišinová, která dostala jako jediná z ruských atletů možnost v Riu závodit, obsadila deváté místo.

Darja Klišinová.
Darja Klišinová.
Darja Klišinová.
Darja Klišinová.

Darja Klišinová.

Autoři: Antonín Vavrda, ČTK