130 let

Amanda Anisimovová je překvapivě v semifinále French Open. | foto: Reuters

Šok na French Open. Obhájkyni titulu vyřadila 17letá Američanka Anisimovová

Sport
  •   13:20
PAŘÍŽ - Rumunská tenistka Simona Halepová titul na Roland Garros neobhájí. Třetí nasazená hráčka ve čtvrtfinále na pařížské antuce senzačně prohrála se sedmnáctiletou Američankou Amandou Anisimovovou 2:6, 4:6.

Koukal hodnotí Vondroušovou: Je jako Rosický, stejně šikovná, fyzicky ale stejně křehká

Anisimovová je nejmladší semifinalistkou grandslamového turnaje od roku 2007, kdy mezi čtveřici nejlepších prošla na Australian Open Nicole Vaidišová.

Druhé čtvrtfinále, které muselo být na dnešek přeloženo po deštivé středě, vyhrála Ashleigh Bartyová. 

Australanka porazila Madison Keysovou 6:3, 7:5 a překazila možné americké semifinále. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Markéta Vondroušová a Britka Johanna Kontaová.

Už nyní je jisté, že na Roland Garros bude slavit zbrusu nová grandslamová šampionka. 

Simona Halepová z Rumunska na turnaji v Madridu.
Simona Halepová

Poprvé od roku 1976 navíc čeká všechny čtyři tenistky v Paříži semifinálová premiéra. Zkušenost ze zápasu o finále má jen Kontaová, která si zahrála semifinále na Australian Open a ve Wimbledonu.

Anisimovová se stala první tenistkou narozenou po roce 2000, která kdy na grandslamovém turnaji postoupila do semifinále. 

V Paříži se může stát první náctiletou vítězkou Roland Garros po Chorvatce Ivě Majoliové, která v Paříži vyhrála v roce 1997.

„Tohle je upřímně řečeno víc, než jsem si kdy mohla přát. Byl to jeden z nejlepších zápasů, co jsem odehrála,“ řekla Anisimovová na kurtu.

Proti Halepová nastoupila od počátku aktivně a agresivní hrou soupeřku tlačila. 

Od stavu 2:2 získala sedm gamů v řadě a ve druhé sadě vedla už 3:0. Halepová sice dokázala srovnat na 4:4, v desáté hře si ale počtvrté prohrála podání a zápas ztratila.

S třiadvacetiletou Bartyovou se Anisimovová, které ve světovém žebříčku patří 51. místo, na okruhu WTA ještě nikdy neutkala. Semifinálové zápasy jsou v Paříži na programu v pátek v 11 hodin.

Autor: ČTK