130 let

Překvapivý vítěz z Monzy. | foto: ČTK

Šok v F1: Zvítězil Vettel

Sport
  •   16:17
MONZA - Tento víkend Mistrovství světa formule 1 vejde do historie jako jeden z nejpřekvapivějších. A také jako jeden z těch rekordních. Vítězem Velké Ceny Itálie se na legendárním okruhu v Monze stal Němec Sebastian Vettel na voze Toro Rosso.

Zvítězila tak stáj, která před třemi lety nahradila krachující Minardi a jezdí s loňským monopostem Red Bull Racing. Druhý viděl šachovnicovou vlajku Fin Kovalainen n McLarenu a třetí Polák Kubica jezdící na BMW.

Už sobotní kvalifikace přinesla řadu překvapení. Na mokré trati totiž absolutně vyhořeli největší favorité Massa, Räikkönen a Hamilton. Otevřeli tak cestu ke slávě jiným – v čele „druhé“ vlny jezdců stál překvapivě mladý německý talent Sebastian Vettel. Ten se díky sobotě stal nejmladším jezdcem, který odstartoval do nedělního závodu F1 z pole position.

A překvapení neměl být konec. Pršet začalo také před závodem a počasí se nehodlalo umoudřit ani nadále. Pršelo tak průběžně během celého závodu. Komisaři závodu rozhodli o tom, že se bude z důvodu bezpečnosti začínat za safety carem. Za to jim po zmatcích při minulém závodě kolem Lewise Hamiltona patří uznání. Poté co safety car opustil trať, proběhl letmý start naprosto bez problémů a „baby“ Schumacher, jak se Vettelovi přezdívá, začal druhému Kovalainenovi ujížděť.

Podle mnohých mu měl být největším soupeřem Massa, který vyjel do závodu ze šestého místa, opak byl pravdou. Brazilec byl po celý závod nevýrazný a trápení Ferrari na „domácím rybníku“ potvrdil také Räikkönen, který nebyl schopen výrazně stahovat pomalejší vozy před sebou, když startoval až ze 14. místa. Hned za ním vyrazil do závodu Lewis Hamilton. A tomu se dařilo o poznání lépe. Pomalu se tlačil směrem vzhůru výsledkovou listinou a po polovině závodu se zdálo, že by dokonce mohl útočit na vítězství.

Jeho ambice mu zhatila druhá a neočekávaná zastávka v boxech, deset kol po té první. Britovi tak muselo stačit sedmé místo hned za šestým Massou, což znamená, že v šampionátu vede Hamilton o pouhý bod.

V čele závodu až na zastávky v boxech kroužil Vettel. Druhý Kovalainen ani nakonec třetí Kubica se mu nikdy pořádně nepřiblížili. Jezdec Toro Rosso se sice nevyvaroval několika menších chyb, ale ty způsobené hlavně jeho agresivní jízdou. Po 53. kolech na nejrychlejším okruhu v seriálu F1 mohl vítězně projet cílovou čárou. Sebastian Vettel se stal nejmladším jezdcem v historii formule 1 a potvrdil tak pověst největšího talentu tohoto sportu od dob Michaela Schumachera. Na své první vítězství v podprůměrném týmu čekal pouhých 22 závodů.

"Je to naprosto neuvěřitelné. Auto jelo skvěle, tým pracoval perfektně, za celý závod jsme neměli sebemenší problém. Po průjezdu cílem jsem vůbec nevnímal, že jsem vyhrál. Ještě teď to vstřebávám. Každopádně je to nejlepší den mého života.“ Sebastian Vettel na tiskové konferenci po závodě.

Autor: Lidovky.cz