Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sokolové dostanou od státu o 5 milionů méně než loni. ‚Je to vážný problém,‘ ozývá se ČOS

Česká obec sokolská dostane od státu míň peněz foto: instagram.com/ceskaobecsokolska/

Praha - Česká obec sokolská (ČOS) bude mít od státu letos na svou činnost o pět milionů korun méně než loni. Ministerstvo školství žádala o 99 milionů korun, ale dostala přiděleno jen 62 milionů. To může Sokol společně se ztrátami způsobenými současnou koronavirovou krizí dostat do ekonomických problémů, uvedla v tiskové zprávě starostka ČOS Hana Moučková.
  15:54

Přeložená olympiáda vyjde draho. ČOV počítá, že se prodraží až o 20 milionů korun

Pro Českou obec sokolskou znamená krácení finančních prostředků komplikace. „Škrty na ministerstvu školství ve spojení s propadem příjmů způsobených nouzovým stavem představují pro náš rozpočet vážný problém,“ uvedla Moučková.

Ze 62 milionů korun, které vzhledem k nutné úpravě žádosti zatím neobdržela, musí ČOS financovat opravy a údržbu sokolské infrastruktury a především organizaci sportovních aktivit pro svých 160 tisíc členů.

Česká obec sokolská může čerpat dotaci jen z programu pro střešní organizace stejně jako Česká unie sportu. Podle současných podmínek nedosáhne na státní příspěvek určený sportovním svazům, i když vůči svým sokolským jednotám obdobně jako svaz funguje.

V některém ze svazů je zařazeno jen 53.000 členů, kteří se věnují vrcholovému a výkonnostnímu sportu. Ti mohou v určité míře čerpat i příspěvky od svého svazu. Více než 100.000 Sokolů věnujících se sportovní všestrannosti a nesoutěžnímu sportu ale zůstává mimo.

Výrazně hůře ze srovnání se sportovními svazy vychází Česká obec sokolská také při přepočtu výše dotací na jednoho člena. A to i po odečtení peněz, které sportovní svazy inkasují prostřednictvím programů určených výlučně na vrcholový sport. V letošním roce vychází přidělená dotace na jednoho člena ČOS cca na 387 Kč. Například Český atletický svaz dostal v roce 2019 z programu „Organizace sportu“ na jednoho člena 880 Kč.

Tento systém považují Sokolové za nespravedlivý. „Měli bychom mít nárok na financování jak provozu střešní organizace jako například Česká unie sportu, tak i na financování organizace sportu jako standardní sportovní svaz. Stát tak znevýhodnil obrovskou skupinu lidí, kteří se z hlediska zdraví věnují nejprospěšnějším pohybovým aktivitám. Přitom představitelé státu neustále opakují, jak je toto cvičení důležité pro zdraví společnosti,“ uvedla starostka.

Změnu si Česká obec sokolská slibuje od Národní sportovní agentury, která začne rozdělovat sportovní dotace příští rok a letos vypíše programy s novými parametry. „Události posledních týdnů ukázaly, že koncept sportu pro všechny - bez ohledu na sportovní předpoklady a věkové kategorie - je klíčový pro kondici celé naší společnosti, a zde Sokol hraje klíčovou roli. Z dosavadních jednání mám pocit, že tak to vnímá i vedení agentury v čele s panem Milanem Hniličkou, se kterým máme naplánované další setkání nad narovnáváním těchto pravidel,“ doplnila Moučková s odkazem na probíhající epidemii koronaviru.

Dvě třetiny členů České obce sokolské jsou mladší 26 let. Vedle sportu se Sokolové věnují i kulturní činnosti. Sokolovny jsou v každé šesté obci v Česku. 

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...